Zumiraj prava u školi: Priručnik o interaktivnoj edukaciji

Radiosarajevo.ba
Zumiraj prava u školi: Priručnik o interaktivnoj edukaciji


Tekst bez izmjena prenosimo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

Udruženje građana Pravo Ljudski u srijedu 20. februara 2013. godine s početkom u 18 sati u prostorijama Multimedijalnog centra 'Mak' organizuje promociju priručnika 'Zumiraj prava u školi: Interaktivna edukacija putem audio-vizuelnih materijala', nastalom uz nesebičnu podršku i pomoć nastavnika/ca i profesora/ica iz čitave Bosne i Hercegovine.

Kao rezultat intenzivnog rada sa preko 70 nastavnika/ca i profesoria/ica širom Bosne i Hercegovine, Pravo Ljudski pripremio je priručnik 'Zumiraj prava u školi: Interaktivna edukacija putem audio-vizuelnih materijala' unutar kojega je obrađeno devet tema: nasilje u porodici, diskriminacija, aktivizam, okoliš, siromaštvo, vršnjačko nasilje, interkulturalizam, digitalne mreže i mediji, a gdje je svaka tematska cijelina metodološki obrađena i praćena odgovarajućim filmovima koji tretiraju navedene cjeline.

Proces osnaživanja Pravo Ljudski tima za implementaciju metodologije u Bosni i Hercegovini, kao i pripremu samog priručnika podržala je Nacionalna fondacija za demokratiju iz Washingtona.

Metodologija je zapravo razvijena u suradnji sa People in Need (Prag, Češka), kako bi se njihov uspješan edukativni program One World in Schools/Jedan svijet u školama, koji se zasniva na korištenju dokumentarnog filma i audiovizualne umjetnosti u obrazovanju, prilagodio lokalnim potrebama, te počeo postepeno implementirati i u Bosni i Hercegovini.

Riječ je programu koji se trenutno koristi u preko 2,800 osnovnih i srednjih škola širom Češke Republike, kao i u zemljama poput Slovačke, Poljske, Švedske, Njemačke, Libanona, Srbije itd. Cilj programa je korištenjem dokumentarnih filmova i drugih audiovizuelnih uradaka unutar nastavnog procesa, dodatno osnažiti i upoznati učenike/ce srednjih škola sa aktualnim temama koje su dio njihove lokalne, ali i globalne stvarnosti.

''Metodologija rada zasnovana na audiovizualnoj umjetnosti i kreativnom dokumentarnom filmu ne podrazumijeva samo razvijanje ljubavi prema dokumentarnom filmu i usvajanje novih znanja i informacija iz oblasti ljudskih prava i demokratije, već i motivaciju za razgovor o mnogobrojnim temama o kojima mladi u procesu nastave vrlo teško ili nerado progovaraju. Ovakav pristup nudi ne samo mogućnost horizontalnog i vertikalnog protoka informacija unutar redovnog obrazovnog procesa i izgradnju demokratskog školskog okuženja, već i dodatno podstiče razvoj socijalne intelegencije, vlastitog mišljenja i sposobnost artikulacije kod mladih ljudi. Uvođenje ovakvih interaktivnih metoda doprinosi procesu odgoja novih generacija koji će se zalagati za otvorenije i tolerantnije demokratsko društvo'', navode iz Pravo Ljudski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije