'ZOI je '84 u teškoj situaciji, ali izaći ćemo iz krize'

Radiosarajevo.ba
'ZOI je '84 u teškoj situaciji, ali izaći ćemo iz krize'
/ FOTO: Radiosarajevo.ba


Javno komunalno preduzeće ZOI '84
organizovalo je danas press konferenciju povodom teške finansijske i organizacijske krize kroz koju ovo preduzeće prolazi posljednjih nekoliko dana. Podsjećamo, zbog neizmirenih obaveza prema bankama JKP ZOI '84 blokiran je račun. Zaposlenici firme nisu dobili plaće od decembra, a objekti su jučer ostali bez električne energije u direkciji firme kao i Olimpijskoj dvorani Juan Antonio Samaranch Zetra.

V.d. predsjednik Skupštine Midhat Hubijar govorio je razlozima teške situacije u kojoj se preduzeće nalazi.

Enormni finansijski gubici

''Skupština nije usvojila finansijski izvještaj za 2012. godina iz velikog broja razloga. Neselektivno primanje uposlenika mimo odgovarajućih pravila, donošenje pogrešnih poslovnih odluka, enormni finansijski gubici i propuštene poslovne prilike za uvećanje prihoda, ističu se kao najveći propusti prethodnog menadžmenta. Obećavam da će Skupština učiniti sve da normalizuje situaciju i vjerujem da ćemo uspjeti'', kazao je Hubijar.

O pogrešnoj poslovnoj politici i nizu propusta posebno tokom 2012. godine govorio je i v.d. Predsjednik Nadzornog odbora Ramiz Kadić.

''Nadzorni odbor čini sve kako bi se što prije pristupilo izradi sanacionog plana. Ako znamo da su telefonskim sjednicama donosile neke od najvažnijih odluka preduzeća u posljednje vrijeme, jasno nam je kako je prethodni menadžment radio. Potrebno je što prije zaustaviti odlive sredstava. Naglasio bih još da dug od preko dva miliona maraka iz 2012. godine, nije jedini koje KJP ZOI '84 ima jer iznos je i mnogo veći s obzirom na činjenicu da svi ugovori nisu zavedeni u poslovne knjige'', dodao je Kadić.


Sa konferencije za novinare (Foto: Radiosarajevo.ba)

V.d. direktorica preduzeća Marijana Podrug Arapović obećala je predan rad i skori izlazak iz krize, naglasivši da je problem u kojem se ZOI '84 nalazi, važan za cijelu zajednicu.

''Situacija jeste nezavidna, ali pronaći ćemo rješenje za izlazak iz krize. Nama je Zetra važan dio života kao i svim Sarajlijama, mogu obećati da ćemo raditi časno i pošteno. Imamo veliku podršku premijera KS Suada Zeljkovića, kao i svih uposlenika. Svjesni smo da samo zajedničkim snagama možemo krenuti naprijed. Ne želimo klizati u balonu već u Zetri, ne želimo strahovati za živote naše djece kada ih šaljemo u balon. Mi smo rođeni uz Zetru, i opsturkcije koje se dešavaju daju nam samo veći motiv da radimo kvalitetno'', naglasila je Marijana Podrug Arapović, koja nije krila ni podatke o visini vlastitih primanja.

''Moja plata je na nivou tri prosječne plate u našem preduzeću, dok je prethodni direktor imao mjesečna primanja u visini od 5.700 KM.''

Rukovoditeljica sektora za ekonomske i finansijske poslove Sabina Lojo najavila je deblokadu računa preduzeća najkasnije do ponedjeljka.

''Gubici u poslovanju su evidentni. ZOI '84 nikada nije ni imao veliki profit. Ukupni prihodi za 2012. godinu su približnih vrijednosti kao i godini prije, ali su rashodi enormno povećani. Najveći dio novca utrošen je za ispunjavanje obaveza prema uposlenicima, a frapantan je podatak o velikom povećanju broja zaposlenih tokom 2012. godine. ZOI '84 sada broji 209 zaposlenika i oko 70 sezonskih radnika'', naglasila je Sabina Lojo.


Sa konferencije za novinare (Foto: Radiosarajevo.ba)

Press konferenciji prisustvovao je i ministar privrede Kantona Sarajevo, istakavši ogromnu podršku koju će novi menadžment ovog preduzeća imati na putu oporavka. 

Nova ekipa će riješiti problem

''Stidim se što poslije 1992. godine i ''nameta s brda'' ponovo živimo u mraku. Ovo što politika radi je nevjerovatno. I ovaj je problem nastao usljed političkih nerazumijevanja. Ljudi koji su ovdje sa mnom imaju znanje i potencijal da KJP ZOI '84 izvedu iz mraka. Kao i svakog Sarajliju, sama pomisao na sve što ima veze s Olimpijskim igrama, u meni budi prekrasne emocije. Stoga ću učiniti sve što mogu da se ovakve stvari više ne dešavaju. Nova ekipa će riješiti problem, Vlada je uz njih i oni to znaju'', rekao je ministar Hrenovica. 

Podršku novom menadžmentu dao je i predsjednik Sindikata Alija Hodžić naglasivši da će radnici biti uz nove rukovodioce sve dok postoji dobra volja za izlazak iz krize.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije