ZOI '84 u teškoj situaciji, rješenje smanjenje plaća i broja radnika

Radiosarajevo.ba
ZOI '84 u teškoj situaciji, rješenje smanjenje plaća i broja radnika

Na sjednici Vlade Kantona Sarajevo, koja će biti održana danas, razmatrat će se prijedlog zaključka o prihvatanju programa sanacije KJP ZOI '84. Prema riječima ministra privrede Kantona Sarajevo Emira Hrenovice, situacija u preduzeću KJP ZOI '84 jako je teška.

Radnici već nekoliko mjeseci nisu primili plaće, a dugovanja su jako visoka, piše Oslobođenje.

Kreditna ulaganja

“U menadžmentu se jako odgovorno ponašaju i napravili su jedan prošireni sanacioni program koji je prezentiran i članovima Vlade Kantona Sarajevo. Tamo se spominju gubici od dva miliona KM, zatim neizmirene obaveze od 14 miliona maraka, ali prema ovom programu, može se očekivati neki napredak. Naime, preduzeće su opteretili kratkoročni krediti, tako da imamo mogućnost da se kreditnim ulaganjem ublaži situacija. Pored toga, sanacioni program podrazumijeva manji broj radnika i veću ozbiljnost. Svjesni su da moraju smanjiti plaće i sve ostale aktivnosti.

Nadam se da će Vlada prihvatiti ovaj program jer će to biti putokaz kako javna preduzeća, od kojih je većina u teškoj situaciji, trebaju prići rješenju problema. Naravno, i oni koji su odgovorni za ovakvo stanje trebaju odgovarati”, ističe Hrenovica.

Turistička ponuda

A dok su se gubici gomilali, turistička ponuda na Bjelašnici i Igmanu stagnirala je. Međutim, prema riječima Hrenovice, u resornom ministarstvu su zainteresovani da se riješe svi problemi, ali i da se obogati ponuda koja će privući posjetioce na olimpijske planine tokom cijele godine.

“Bjelašnica je krenula blagom uzlaznom putanjom. Napravljena je infrastruktura i osvježit ćemo ponude. Međutim, moramo uspostaviti bolju saradnju i sa Vladom Federacije BiH koja bi se trebala uključiti i pomoći da imamo bolju turističku ponudu na Bjelašnici. Tu su potrebna velika ulaganja koja Kanton i ZOI '84 ne mogu obezbijediti. Zato trebamo ostaviti po strani dnevnopolitička prepucavanja i svi zajedno pomoći ozdravljenje Bjelašnice i Igmana”, zaključuje Hrenovica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije