Znate li osobu ili organizaciju koje zaslužuju nagradu za humanost? Nominirajte!

Radiosarajevo.ba
Znate li osobu ili organizaciju koje zaslužuju nagradu za humanost? Nominirajte!

Znate li nekog pojedinca ili organizaciju koji su se u protekloj godini posebno istaknuli na polju humanitarnog rada? Nominirajte ih za prestižnu evropsku nagradu. 

Od 2014. Vijeće Evrope dodjeljuje Nagradu Raoul Wallenberg, koja nosi uspomenu na slavnog švedskog diplomatu koji je tokom 2. svjetskog rata spasio hiljada Jevreja. Raoul Wallenberg je po zadatku kao izaslanik Švedske boravio u Budimpešti tokom 1944, te je, iskoristivši diplomatski imunitet, izdavao putne isprave za Jevreje, te im u prostorima ambasade, koji su se smatrali eksteritorijalnim posjedom Švedske, omogućio sklonište. Švedska se ponosi zaslugama ovog čovjeka koji je uhapšenu januaru 1945. Nakon ovoga, gubi mu se svaki trag.  

Vijeće Evrope poziva sve koji žele nominirati pojedince, grupe ili organizacije, da to urade do 30. septembra. 

Nagrada u visini od 10.000 eura bit će dodijeljena na ceremoniji u Budimpešti, na dan Wallenbergovog hapšenja

Žiri koji će odlučivati o nagradi sastojat će se od sedam osoba visokih i priznatih moralnih standarda i dostignuća na polju humanitarnog rada, koje će predložiti: Generalni sekretar VE, Ministarstvo za vanjske poslove Švedske, Grad Budimpešta, Institut Raoul Wallenberg Institute, Međunarodni komitet Crvenog krsta, UNHCR i porodica Raoula Wallenberga. 

Više detalja potražite na ovom linku 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije