Zločini koji su potresli BiH u 2023. godini: Femicidi, svirepa ubistva i mafijaške likvidacije

2
A. Kapo
Zločini koji su potresli BiH u 2023. godini: Femicidi, svirepa ubistva i mafijaške likvidacije
Foto: Kolaž / Nermin Sulejmanović

I ovu godinu, 2023., nažalost pamtit ćemo po mnogobrojim zločinima koji su šokirali građane i građanke Bosne i Hercegovine.

Rubriku crna hronika redom su punili jezivi slučajevi femicida i ubistava pa do mafijaških likvidacija.

U godini na izmaku, nažalost, ponovo je život izgubio i policajac.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Iako nadležne institucije, ali i raznorazni funkcioneri svako malo nas ubijeđuju da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća u Bosni i Hercegovini, mnogi zločini lede krv u venama i, zapravo, govore drugačije...

Ubistvo partnerke snimao na Instagramu

Život Nizame Hećimović ugašen je u petak, 11. augusta 2023. godine, od ruke njenog partnera Nermina Sulejmanovića. Nekoliko dana prije nego što je ubijena, Nizama je Nermina prijavila za porodično nasilje.

Četiri dana prije ubistva sutkinja Općinskog suda u Gradačcu donijela je rješenje kojim se ne određuje mjera zabrana prilaska nasilniku. Predsjednica suda je to rješenje opravdala riječima da policija nije dostavila dokaze.

Nermin Sulejmanović

Nakon što je ubio Nizamu, prenoseći sve to uživo na Instagramu, Nermin je otišao u grad gdje je svirepo ubio Denisa i Đengiza Ondera, sina i oca, koje je poznavao od ranije i s kojima je bio u sporu.

U svom krvavom napadu ranio je i tri osobe. Prvo Nizaminog rođaka, kod kojeg se sa djetetom skrivala nakon što je pobjegla od nasilnika, Denisovu majku, kao i policajca koji je pokušao da ga zaustavi.

Na kraju je monstrum Nermin Sulejmanović izvršio samoubistvo.

Ovaj slučaj ostat će upamćen i po tome što je tijelo svirepog ubice čak četiri mjeseca bilo u hladnjači. Na koncu su ga preuzeli članovi porodice te je ukopan.

Femicid u Sarajevu

Bosanskohercegovačko društvo šokirao je još jedan slučaj femicida.

U Sarajevu je 13. novembra uhapšen Anel Bećirović zbog ubistva svoje bivše supruge E. M.

Četverogodišnje dijete ubijene E. M. (31) spavalo je u drugoj sobi u trenutku kada je rastrojeni i nasilni bivši patner Anel Bećirović (34) usmrtio iz pištolja.

Isti dan oko 15 sati pronađeno je tijelo 31-godišnjakinje u stanu u ulici Bosanska, u sarajevskoj općini Novi Grad.

Anel Bećirović predat Tužilaštvu KS

Alarmirana je Hitna pomoć, ali ženi nije bilo pomoći te je ljekar mogao samo konstatirati smrt.

S druge strane, ubica nije zatečen na mjestu događaja. Istražitelji su ubrzo identifikovali osumnjičenog te su na noge dignute jake policijske snage.

Nedugo poslije, tačnije isti dan u 20.10 sati, Bećirović je lociran i uhapšen u ulici Aleja Lipa u općini Novo Sarajevo te su mu sarajevski specijalci stavili lisice na ruke.

Kako smo već pisali, Bećirović je ranije bio osuđen na tri mjeseca zatvorske kazne zbog nasilja nad ubijenom E. M.

Mafijaško ubistvo na Stupu

Posljednjeg dana oktobra u sarajevskom naselju Stup likvidiran je Harris Osterdahl iz Švedske.

Dan poslije, 1. novembra, uhapšen je Šveđanin Oliver Herbert Peter na području Sokoca, a istog dana lisice na ruke su stavljenje i Libancu Abdel Mayidu Oweit, koji ima švedski pasoš, te Šveđaninu Konardu Tylusu, kojima je u međuvremenu određen jednomjesečni pritvor.

Prema prvim informacijama, Herbert Peter bio je zadužen za logistiku, dok se sumnja da su direktni izvršioci, očigledno naručenog ubistva, Mayidu i Tylus.

Istražiteljima je odmah za oko zapelo nekoliko detalja. Ubice su bile maskirane, a pucali su iz automatskih puški koje su se nalazile u torbama, kako iza sebe ne bi ostavili čahure, odnosno tragove.

Privođenje / Ilustracija

Također, oružje, i pored brojnih pretraga terena, prvenstveno kanjona Miljacke gdje su uhapšeni Mayidu i Tylus, za sada nije pronađeno.

Sve navedeno upućuje na to da se radi o profesionalnom ubistvu koje su počinile plaćene ubice. Zločin se dogodio u blizini jedne prodavnice te je probuđen strah kod građana.

Sin udarao oca rukama i nogama do smrti

Kantonalno tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) okončalo je istragu i podiglo optužnicu protiv A. P. iz Humca kod Ljubuškog, zbog sumnje da je u neubrojivom stanju počinio ubistvo.

Optužnicu je potvrdio Kantonalni sud u Širokom Brijegu 6. novembra ove godine.

Optužnicom se tereti da je u neubrojivom stanju zbog hronične duševne bolesti psihotičnog karaktera - paranoidne šizofrenije, u namjeri da usmrti svog oca V. P. istog oborio na pod, a potom ga više puta nogama i rukama snažno udarao u predjelu glave i gornjeg dijela tijela.

Također, u više navrata iz dnevnog boravka kroz hodnik odlazio je do kupatila i vraćao se do mjesta gdje je V. P. ostao ležati na podu, a potom ga nastavljao snažno udarati, na koji način mu je nanio teške povrede.

Za posljedicu su kod V. P. nastupila oštećenja za život važnih moždanih centara uslijed čega je isti na mjestu događaja preminuo.

Unuk 24 puta nožem ubo nanu

Amir Hasanbašić (18) iz Modriče priznao je ubistvo svoje nane Mensure Hasanbašić (58) koju je čak 24 puta izbo nožem po grudima, rukama i nogama.

Mladić je tokom pretresa priznao ubistvo nanePrivođenje osumnjičenog Amira Hasanbašića

Nedugo poslije, 23. oktobra, na tri lokacije izvršeni su pretresi, a meta policajaca bilo je i jedno vozilo. 

Tokom istrage privođena su i njegova dva prijatelja, ali je utvrđeno da nisu učestvovali u zločinu,

Ubijen policijski inspektor

Bh. javnost ponovo je šokirlao ubistvo policajca 2. oktobra.

Nikola Kokanović (23) osumnjičen je za ubistvo policijskog inspektora Nenada Markovića (38).

OJT Bijeljina saopćilo je ranije da je Kokanović osumnjičen za teško ubistvo. Za pomaganje u teškom ubistvu osumnjičeni su D. S., B. S. i D. Š. Svi su uhapšeni i sprovedeni na dalju kriminalističku obradu.

Policija na mjestu događaja

Kokanović je sin poslanika iz NSRS i član je Socijalističke partije Zorana Kokanovića iz Brčkog. I ranije je dolazio u sukob sa zakonom, a iza sebe već ima dvije presude.

Nepravosnažno je osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora zbog podstrekavanja drugih na podmetanje požara i eksplozije u Brčkom, dok je zbog nanošenja teških tjelesnih povreda nepravosnažno osuđen na sedam mjeseci zatvora.

Mafijaški obračun na Sokocu

Stefan Delić zvani Kurda (30) optužen je za ubistvo Miroslava Milinkovića koji je usmrćen 7. juna ove godine u ulici Cara Lazara na Sokocu.

Protiv njega je optužnicu podiglo Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, a osim za ubistvo terete ga i zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija

Optužnicom, koju je potvrdio Okružni sud u Istočnom Sarajevu, Deliću se stavlja na teret da je ubistvo počinio oko 18 sati u neposrednoj blizini Spomen parka.

U optužnici se navodi da je došlo do kraće verbalne prepirke sa nastradalim koji je prethodno u toj ulici prilikom nailaska, zaustavio automobil Volkswagen Tiguan u kojem se nalazilo i suvozač B. D. iz Sokoca.

Mafijaški obračun na Sokocu

"Izašao je iz vozila i pošao u pravcu osumnjičenog, a koji je bio u društvu sa K. S. Osumnjičeni Stefan Delić u namjeri da ga liši života, iz pištolja je ispalio namanje tri hica", navodi se u optužnici.

Dodaje se da ga je jedan hitac pogodio u lijevu polovinu leđa, te mu nanio teške, po život opasne povrede, razorenje plućnog tkiva.

"Nakon toga se oštećeni M. M. udaljava od vozila i ispaljuje više hitaca iz pištolja marke CZ u pravcu osumnjičenog, koji usljed razmjene vatre zadobija povredu u predjelu desnog ramena", navodi se u optužnici.

Milinković se uspio vratiti do automobila ali je od povreda nanesenih vatrenim oružjem pao pored vozila te preminuo na mjestu događaja, dok je osumnjičeni sa K. S. otišao do ugostiteljskog objekta "Iceberg" koji se nalazi u Ulici Glasinačka.

"Pištolj CZ, model M-70, kalibra 7,65 milimetara, za koji nije imao odobrenje, predaje bratu D. B. koji ga nakon preuzimanja odbacuje od sebe u neposrednoj blizini navedenog ugostiteljskog objekta, u dvorištu kuće u ulici Glasinačka općina Sokolac, u kojoj niko ne boravi", navodi se u optužnici.

Podsjetimo, u ovoj razmjeni vatre ranjen je i optuženi Delić koji je bio smješten u bolnicu "Srbija" i dok je bio na liječenju nalazio se pod policijskim nadzorom.

Ubistvo zlatara u Sarajevu

Samir Novalija (40), uhapšen je 21. augusta, zbog sumnje da je dan ranije, 20. augusta, u stanu u ulici Čemerlina u starom dijelu Sarajevu, ubio sarajevskog zlatara Esada Šataru (76).

Ubistvo se dogodilo u privatnom stanu koji je koristio Esad Šatara u ulici Čemerlina.

Osumnjičeni Novalija se nakon ubistva dao u bjekstvu, a njega su 21. augusta, uhapsili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u Visokom.

Bh. javnost je dodatno uznemirena saznanjem da je zločin počinila osoba od ranije poznata organima gonjenja.

Novaliji ovo nije prvo ubistvo! U februaru 2007. godine ubio je Pašu Čelika u Sarajevu, za što je osuđen na šest i po godina zatvora.

Tada je utvrđeno da je ubistvo počinio iz nužne odbrane.

U međuvremenu je i odslužio navedenu kaznu.

Djevojku izbo nožem pa je ugušio truleks krpom

Žarko Zorić (39) osuđen je u prijedorskom Okružnom sudu na 27 godina zatvora zbog ubistva svoje djevojke Nede Milojević (44) koju je izbo nožem i ugušio truleks krpom, nakon čega je zapalio stan te otišao u kafić da pije i igra igre na sreću.

Presuda je izrečena nakon što je optuženi priznao krivicu pred vijećem i odrekao se prava na suđenje.

Zorić je Milojevićevu usmrtio 20. januara u njenom stanu u ulici Ilije Stojanovića u Prijedoru.

Zapalio kuću nakon zločina

Prema optužnici, on je nakon krađe svađe sa Milojevićevom, uzeo kuhinjski nož te je više puta ubo u predjelu glave, vrata i ruku. Žrtva se pokušala zaštititi rukama i zadobila je više ubodnih i reznih rana od kojih je pala na ležaj.

"Dok je ležala, dajući znake života i trpeći intenzivne i dugotrajne bolove i patnje, uporan u svojoj namjeri da je liši života i spriječi da eventualno pozove pomoć, optuženi je uzeo truleks krpu i ugurao oštećenoj u grlo. Bio je svjestan činjenice da će oštećena trpjeti bolove i patnje, uslijed čega je došlo do nasilnog ugušenja oštećene Nede Milojević i smrtnog ishoda, nastalog kao posljedica začepljenja grkljana i ždrijela masivnim stranim tijelom – truleks krpom, potpomognut oštećenjem vratnog dijela kičmene moždine", navedeno je u optužnici.

Dodaje se da je optuženi Zorić prešao u dnevni boravak i zapalio papir, u namjeri da na taj način izazove požar i prikrije izvršenje krivičnog djela.

Navodi se da je Zorić nakon toga izašao iz stana te otišao u Komunalno preduzeće u kojem je bio zaposlen, a zatim u ugostiteljski "Bolero" gdje je konzumirao alkohol i igrao igre na sreću.

Kako stoji u optužnici požar se proširio na inventar u dnevnom boravku i zahvatio međuspratnu konstrukciju.

"Usljed sagorjevanja je došlo do urušavanja dijela međuspratne konstrukcije u stanu od Z. G. u prizemlju zgrade i iz kojeg je neposredno prije toga G. Z. izašla. Širenje požara na ostatak stambene zgrade, gdje se u stanovima u tom trenutku nalazio jedan broj stanara, naknadno je spriječeno blagovremenim reagovanjem pripadnika vatrogasne jedinice iz Prijedora", navodi se u optužnici.

Nožem ubio brata

Sarajevska policija je 9.juna uhapsila je K. S. (32) iz Sarajeva zbog sumnje da je nožem ubio K. E. (24), rakođer iz Sarajeva.

Ubistvo je počinjeno u ulici Safeta Isovića u općini Novi Grad Sarajevo.

Istragom je utvrđeno da je zločin počinjen nožem.

Ubica i žrtva bili su braća.

Sin sjekirom ubio majku pa je zapalio

Žena S. V. (50) preminula je 2. decembra, u mjestu Velika Obarska na području Bijeljine, usljed teške povrede glave i mozga, a za ovaj zločin se sumnjiči njen sin M. V. (18), koji je i uhapšen.

Mladić je, nakon što je žena preminula od povreda nanesenih sjekirom, njeno tijelo zapalio!

Vatrogasci i Hitna pomoć na mjestu tragedije

S. V. preminula je usljed teške teške povrede glave i mozga.

Njemu je u međuvremenu određen i pritvor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije