Zločine počinjene iz mržnje je teže prepoznati

Radiosarajevo.ba
Zločine počinjene iz mržnje je teže prepoznati


Ciljevi Asocijacije za demokratske inicijative, u okviru projekta Borba protiv govora mržnje i zločina iz mržnje su povećanje kapaciteta organizacija civilnog društva kada je u pitanju praćenje i izvještavanje o slučajevima zločina počinjenih iz mržnje, povećanje pritiska javnosti na lokalne vlasti kao i povećanje svijesti o važnosti pravilnog izricanja kazni za zločine počinjene iz mržnje, istaknuto je na treningu o govoru mržnje i zločina iz mržnje održanom danas u Sarajevu.

Asocijacija za demokratske inicijative Sarajevo, pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders organizirala je danas u Sarajevu trening o govoru mržnje i zločina iz mržnje, koji je okupio predstavnike nevladinih lokalnih organizacija iz Bosne i Hercegovine.

Trening je namijenjen prvenstveno predstavnicima organizacija koje pružaju podršku romskoj manjini, osobama s invaliditetom te povratnicima/raseljenim osobama, da bi se educirali o ovom problemu kojim se civilno društvo još  samo djelomično bavi.

Snježana Ivandić-Ninković, predsjednica Asocijacije je pojasnila da nepostojanje adekvatne legislative onemogućava adekvatno kažnjavanje zločina počinjenih iz mržnje, te je podsjetila da su Republika Srpska i Brčko Distrikt usvojili zakone o kažnjavanju zločina počinjenih iz mržnje još 2010. godine, dok takav zakon u Federaciji BiH ne postoji.

"Krivična djela počinjena iz mržnje teže je prepoznati u zajednicama jer je mržnja, kao subjektivna kategorija, teško dokaziva na sudu. Stoga je potrebno obučiti određenu grupu ljudi koji će moći prepoznati ovakva djela, a potom ih prijaviti Asocijaciji za demokratske inicijative, Sarajevskom otvorenom centru ili Inicijativi mladih da bi se napravio izvještaj koji će govoriti o broju takvih djela počinjenih u BiH", naglasila je Ivandić-Ninković.

Dodala je i da se adekvatnim kažnjavanjem djela počinjenih iz mržnje daje signal ostalima da su takvi zločini neprihvatljivi te da će biti sankcionirani čime bi se u zajednici promijenilo "stalno stanje nemira".

Pravilan termin: Krivična djela počinjena iz mržnje

Saša Bojadžić, moderator današnjeg skupa uime OSCE-a, je tokom uvodnog izlaganja istakao da se u zakonima ne koristi termin govor mržnje nego krivična djela počinjena iz mržnje jer je on pravno precizniji.


Ilustracija: Govor mržnje (Foto: Arhiv)

Inače OSCE je sačinio izvještaj "Borba protiv krivičnih djela počinjenih iz mržnje" u kojem je kao jednu od preporuka naveo da je potrebno unaprijediti prikupljanje podataka o incidentima i krivičnim djelima motiviranim predrasudama.

Ovaj izvještaj donio je rezultate petogodišnjeg praćenja predmeta u vezi s krivičnim djelima počinjenim iz mržnje i drugim incidentima motiviranim predrasudama.

Današnji trening prvi je od tri koja će Asocijacija organizirati do kraja 2013. godine o ovoj temi.

Hasan Grebić iz Udruženja za održivi povratak Podrinja iz Zvornika je novinarima pojasnio da govor mržnje direktno proizvodi i krivična djela počinjena iz mržnje. U Zvorniku, kako je kazao, zabilježena su takva djela navodeći za primjer da se jedna osoba popela na džamiju odakle je vikala, dok su ga u isto vrijeme drugi pljeskom bodrili. Međutim, kazna nije uslijedila, osim zapisnika koji je policija sačinila.

Stoga Grebić ističe da bi trebalo sačiniti zakone koji će omogućavati adekvatno kažnjavanje govora mržnje i zločina počinjenih iz mržnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije