Zlatne povelje Finciju, Sejdiću, Kulenoviću i Smajiću

Radiosarajevo.ba
Zlatne povelje Finciju, Sejdiću, Kulenoviću i Smajiću
/ Foto: Damir Hajdarbašić

Jakob Finci i Dervo Sejdić dobitnici su Zlatne povelje mira koju im je dodijelila Internacionalna liga humanista.

Na svečanosti u Sarajevu, u utorak 29. januara, dodijeljeno je i priznanje "Novinar - humanista desetljeća" Zekerijahu Smajiću za "neprocjenjiv doprinos misiji Internacionalne lige humanista".

Zlatna plaketa "Novinar - publicista desetljeća" sa značkom dodijeljena je Adilu Kulenoviću za "ostvarene visoke rezultate u oblasti novinarsko-publicističke djelatnosti i obrani istine o BiH", saopćila je Liga.

"Za mene je dodjela priznanja malo iznenađenje budući da sam prilično kasno obaviješten o tome, iako je nominacija za nagradu k meni stigla prije, mislim, više od 6 godina. Trebalo je znači dosta vremena da i oni koji dodjeljuju takva priznanja vjerovatno dopunski isprovjeravaju moj životni doprinos ovome za što su se osnivači, utemeljitelji Internacionalne lige humanista i zalagali, prije svega Linus Pauling, Ivan Supek, Aurelio Peccei čiji je zapravo cijeli životni vijek a kod mnogih od njih je trajao skoro 90 godina, kod nekih i duže, bio posvećen temeljnim ljudskim vrijednostima: miru, moralu, etici, solidarnosti, humanizmu i humanom dijalogu među ljudima. Moram priznati da tu nagradu danas doživljavam, uz brojna druga priznanja za moj rad, kao nagradu za životno djelo" izjavio je Zekerijah Smajić za Federalnu televiziju.

Jakob Finci je ovim povodom za Federalnu televiziju izjavio: "Najteže je dobiti priznanje u vlastitom dvorištu tako da je i meni izuzetno drago što je Internacionalna liga humanista odlučila da dodjeli priznanje za istinu i pravdu kolegi Dervi Sejdiću i meni. To je jedno od domaćih priznanja, a kada domaći vam daju priznanje, čini mi se da više vrijedi više nego ova strana priznanja koja sam dobio, jednostavno zato što to znači da je naša domaća publika, naš narod shvatio da je presuda “Sejdić Finci” u korist Bosne i Hercegovine i za dobrobit svih njenih građana, ne samo onih koje svrstavaju u grupu ostalih nego i pripadnika konstitutivnih naroda, jer ne zaboravimo, nisu ravnopravni u ovoj zemlji ni Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj ni Srbi u Federaciji, a mi koji spadamo u ostale na cijeloj teritoriji zemlje, i zbog toga me ovo priznanje izuzetno raduje."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije