Zenskaposla.ba - novi feministički glas u BiH

Radiosarajevo.ba
Zenskaposla.ba - novi feministički glas u BiH


U Centru za medijsku i kulturnu dekontaminaciju povodom Međunarodnog dana djevojaka (26. 4. 2012.) u četvrtak je održana prezentacija nove feminističke inicijative „zenskaposla.ba – između medija i zajednice“.

Međunarodni dan djevojaka u Informaciono-komunikacijskim tehnologijama (Girls Day in ICT!) ustanovljen je od strane Ujedinjenih naroda i obilježava se u cilju promovisanja rodne ravnopravnosti, te osnaživanja djevojčica, djevojaka i žena kroz jednake mogućnosti pristupa i učešća u inovacijama, tehničkim, tehnološkim informaciono - komunikacionim tehnologijama (IKT).

Prezentacija „zenskaposla.ba – između medija i zajednice“ urađena je u sklopu projekta Engage Mind, koji predstavlja fizički prostor za profesionalne novinare/ke i rastuću zajednicu građanskih novinara/ki u kojem se imaju priliku sastati i razgovarati o važnim pitanjima, te naučiti kako da koriste nove medije i tehnologije kako bi postigli pozitivne promjene u našem društvu.

Građansko novinarstvo je pojava koja se može integrisati u izdanja profesionalnih medija, a da ne umanjuje njihovu korist i važnost.

U duhu građanskog novinarstva, portal zenskaposla.ba pokrenule su pojedinke koje žele stvoriti feministički, solidarni i sekularni javni prostor gdje će se imenovati ono što se obično ne imenuje. Prostor, kako u virtualnom tako i u realnom svijetu, gdje će svako biti oslobođen od opsesivnog izjašnjavanja i objašnjavanja svog identiteta nasuprot identiteta drugih.Zenskaposla.ba bit će mjesto gdje postoji smisao za humor, stavove, te velike i male stvari koje mogu ići zajedno, pišu inicijatorke projekta na svojoj stranici.


Tokom jučerašnjeg događaja svoje iskustvo u radu na feministički angažovanom mediju sa učesnicama je podjelila glavna urednica hrvatskog feminističkog portala VOX FEMINAE Gabe Ivanov. Nakon toga uslijedila je diskusija koju je moderirala Valentina Pelizzer, jedna od inicijatorki, o građanskom novinarstvu, sadržajima koji generiraju korisnice/i, crowdsourcingu, angažovanim blogovima, društvenim medijima.

Razgovoru su prisustvovale i predstavnice Internewsa, koji je donator programa Engage Mind.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije