Zenica: obilježavanje godišnjice pogibije Aljoše Buha

Radiosarajevo.ba
Zenica: obilježavanje godišnjice pogibije Aljoše Buha


Na današnji dan 1986.godine u saobraćajnoj nesreći kod Jablanice smrtno je stradao Aljoša Buha, jedan od osnivača grupe Kongres i kasnije član grupe Crvena jabuka. Sa Buhom je tom prilikom u autu povrijeđen i drugi član grupe Crvena Jabuka, Dražen Ričl, koji je dvanaest dana nakon udesa preminuo.

Mladi Zenice, gdje je odrastao i završio osnovnu i srednju školu Aljoša Buha, su u znak sjećanja na nekadašnjeg sugrađanina prošle godine postavili spomen ploču na zgradi u kojoj je Buha živio sa svojom porodicom, do kobnog 18. septembra 1986. godine kada je poginuo u saobraćajnoj nezgodi kod Jablanice. Danas su oni koji se sjećaju Aljoše položili cvijeće na grob na gradskom groblju Crkvice, javlja agencija Zeda.

Aljoša Buha bio je umjetnička duša, izuzetan muzičar, talentirani pjesnik i prevodilac. Završio je Filozofski fakultet u Sarajevu, odlično je govorio engleski i slovenački jezik. Na slovenačkom je i pjesma Zarjavele trobente, koju je napravio sa Adamom Subašićem iz grupe Kongres, a koja je i danas popularna. Muziku za ovu pjesmu skladao je Zoran Predin, koji je nakon raspada grupe Kongres nastavio izvoditi Zarjavele trombente.

Pogledajte orginalni video za ovu pjesmu, u produkciji emisije Dobre Vibracije, tadašnje TV Sa.

http://www.youtube.com/watch?v=2586jJAJGSs

zeda/radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije