Zenica je grad iz kojeg je do sada dao najviše donora organa u BiH

Fena
Zenica je grad iz kojeg je do sada dao najviše donora organa u BiH
/ Ilustracija
Iako su pacijenti iz BiH koji su trebali uraditi kadaveričnu transplantaciju imali mnogo problema sa ovim operacijama, ovih dana uspješno su izvršene čak dvije kadaverične transplantacije u BiH.

Kako je u saopćenju iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu navedeno, u petak su uspješno transplantirani organi kod dva pacijenta starije životne dobi, a zahvaljujući uspješnoj koordinaciji kliničkih centara u Sarajevu i Tuzli, te bolnice u Zenici.

U izvođenju ovih, veoma zahtjevnih operativnih zahvata, učestvovao je veliki tim ljekara, koji su po dobijanju informacije da postoji donor organa veoma brzo bili spremni za intervenciju.

"Po dobijanju informacije od Centra za transplantaciju koji djeluje pri Federalnom ministarstvu zdravstva, veoma brzo smo formirali timove ljekara te stupili u kontakt sa pacijentima, kao i Kliničkim centrom u Tuzli i bolnicom u Zenici, gdje je urađena eksplantacija organa. Operativni proces uspješno je protekao, a prvi postoperativni pokazatelji su veoma dobri", istakla je šefica Klinike za nefrologiju, prof. dr. Senija Rašić.

Rašić je izrazila veliku zahvalnost generalnoj direktorici KCUS-a prof. dr. Sebiji Izetbegović, koja daje punu podršku razvoju transplantacione medicine u KCUS, ali i svim ostalim granama medicine u cilju pružanja što boljih zdravstvenih usluga pacijentima.

"Posebno bih istakla i činjenicu da se Zenica do sada ističe po broju donora organa, te se iskreno nadamo da će ovaj primjeri slijediti i ostali gradovi", kazala je prof. dr. Rašić.

Direktor hirurških disciplina prof. dr. Dželaludin Junuzović kazao je da KCUS radi na revitalizaciji i unaprijeđenju transplantacione medicine te da su ove dvije transplantacije najbolji dokaz toga.

"Naš cilj je očuvanje i unaprijeđenje zdravlja svih naših pacijenata, te konstantno radimo na profesionalnom usavršavanju i nadogradnji, u svim oblastima. Dvije kadaverične operacije koje smo uradili u koordinaciji sa kolegama iz KC Tuzla i bolnice Zenica su zahvaljujući odličnoj i brzoj reakciji svih nas protekle u najboljem mogućem redu. Prvi postoperativni tok protiče uredno, a  pacijenti su odmah promokrili, što je veoma dobar znak", kazao je direktor Hirurških disciplina, prof. dr. Dželaludin Junuzović, saopćeno je iz Pres-službe KCUS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije