Žene u vlasti: Odgovor suda nakon tri i pol godine

Radiosarajevo.ba
Žene u vlasti: Odgovor suda nakon tri i pol godine

Nakon što su Helsinški parlament građana Banja Luka i Udružene žene još u martu 2007 godine podnijeli tužbu protiv Centralne izborne komisije BiH (CIK)  zbog verifikovanja mandata članovima bivšeg Savjeta ministara BiH među kojima nije bila nijedna žena, konačno su, nakon tri i po godine, dobili odgovor od Suda BiH. 

U tužbi koju su 2007. godine podnijeli Helsinški parlament građana i Udružene žene je bilo jasno navedeno da je CIK, verifikujući muški sastav Savjeta ministara BiH, direktno prekršila Zakon o ravnopravnosti polova čiji član 15 propisuje „ravnomjernu zastupljenost oba pola u organima odlučivanja na svim nivoima“, ali i član 7 UN Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (Aneks I Ustava BiH).

U rješenju koje je ovim organizacijama stiglo u decembru 2011 godine navodi se da se tužba odbacuje.

Međutim, sud nije ni razmatrao predmet tužbe, odnosno činjenicu da u prethodnom sastavu Vijeća ministara nije bilo ni jedne žene, već ju je odbacio iz „procesno-pravnih“ razloga, navodeći da predmet njihovih razmatranja može da bude samo konačni upravni akt, a da odluka Centralne izborne komisija o verifikaciji mandata članovima Savjeta ministara BiH to nije!

„U konkretnom slučaju, predmet pobijanja nije odluka Centralne izborne komisije BiH, nego potvrde o ispunjavanju uslova za imenovanje na funkciju ministra i zamjenika ministra u Savjetu ministara BiH, a ta potvrda nije konačna upravni akt u smislu člana 8. Zakona o uspravnim sporovima BiH.....Iz naprijed navedenih razloga, tužba je odbačena kao nedozvoljena i Sud se nije upuštao, niti se mogao upuštati, u osnovanost tužbenih prigovora, koji bi eventualno mogli biti od značaja samo u slučaju da se predmet meritorno rješavao“, navodi se u obrazloženju sudskog rješenja koje je potpisao predsjednik sudskog vijeća za upravne sporove Davor Žilić.

Helsinški parlament građana i Udružene žene neće odustati od nastojanja da se obezbijedi dosljedna primjena svih zakona, uključujući i  Zakon o ravnopravnosti polova BiH, čije odredbe i dalje ostaju mrtvo slovo na papiru, jer, kako drugačije tumačiti konstantno  ignorisanje i izbjegavanje primjene ovog zakona, kako od najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti, tako i od sudske vlasti koja je za sedam godina donijela, slovom i brojem, dvije presude na osnovu Zakona o ravnopravnosti polova, saopćeno je od strane ovih organizacija.

Dok se čekalo na odgovor Suda BiH na ovu tužbu usmjerenu na bivši sastav Vijeća ministara, formiran je novi sastav - takođe u potpunosti muški.

Vijeće ministara kojem ne trebaju žene

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije