Žene sa karcinomom dojke nisu same!

Radiosarajevo.ba
Žene sa karcinomom dojke nisu same!


Danas su u Sarajevu predstavljeni rezultati projekta Race for the cure/Trka za ozdravljenje, koji za cilj ima pružanje pomoći ženama oboljelim od karcinoma dojke.

Ovom događaju su prisustvovale žene iz 23 nevladine organizacije za pomoć ženama oboljelim od karcinoma dojke iz čitave BiH, a prisutnima su se obratile Danuta Moon, predstavnica projekta Trka za život i supruga američkog ambasadora u BiH Patricka Moona, te Nela Hasić, regionalna direktorica Programa za osnaživanje zdravlja žena.

FOTO: Radiosarajevo.ba

1.400 paketića za postoperativnu njegu

Cilj ovog projekta je, između ostalog, i podizanje svijesti o važnosti redovnih pregleda i preventivnih mjera, kako bi se što ranije dijagnosticirao i tretirao karcinom dojke.

Svi koji žele učestvovati u projektu, to mogu učiniti registriranjem i kupovinom majice za 7 (sedam) KM, te je tako u okviru projekta Trka za život, prikupljeno 45.000 KM, od čijeg su iznosa kupljeni paketići za prvu pomoć za 1.400 žena koje su nedavno operisane od karcinoma dojke.

Paketići za prvu pomoć sadrže preparate za  postoperativnu njegu, proteze, kao i edukativni materijal u kojem žene mogu naći informacije o svim udruženjima kojima se mogu obratiti, kao i grupama za pomoć u njihovom gradu.

FOTO: Radiosarajevo.ba

Mamografski pregledi za žene kojima su najpotrebniji

Pored paketića, u okviru projekta će biti organizirani i besplatni mamografski pregledi za 700 žena iz 13 ruralnih područja u BiH.

''To planiramo uraditi na sljedeći način: iznajmit ćemo mobilni mamograf, te idemo tamo gdje smo najpotrebnije: ženama u ruralnim predjelima koje moraju čekati i po godinu dana na mamografske preglede i onima kojima to, usljed financijskog stanja, nije omogućeno'', kazala je Nela Hasić, regionalna direktorica Programa za osnaživanje zdravlja žena, dodavši da će to biti prva sedmica u aprilu, a namjeravaju obići gradove kao što su Zavidovići, Zenica, Tarčin, Jablanica, Trnovo, Goražde...

FOTO: Radiosarajevo.ba

Postoji kvalitetan život i nakon dijagnoze

Nela Hasić je istakla kako će, u saradnji sa lokalnim domovima zdravlja, organizirati besplatno mjerenje šećera, pritiska, kao i edukativna predavanja o zdravlju.

''Željeli smo da obradujemo žene u teškim trenucima kroz koje prolaze. Žena nakon operacije misli da je to kraj njenog života – želimo im pokazati da to nije tako i da u ovome nisu same, te da postoji lijep i kvalitetan život i nakon ove dijagnoze.''

''Ne zaboravimo koliko je u cijeloj ovoj priči važna podrška porodice. Naše je društvo danas puno predrasuda, tako da se oboljele žene često osjećaju usamljenima – stoga je potrebno pričati, ohrabrivati žene da svake godine obavljaju mamografske preglede i da znaju da u svemu ovome nisu same'', zaključila je Danuta Moon, predstavnica projekta Trka za život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije