Žene na tržištu rada zaostaju za muškarcima

Radiosarajevo.ba
Žene na tržištu rada zaostaju za muškarcima


Knjiga 'Rodne (ne)jednakosti na tržištu rada u BiH' autorica doc. dr Sanele Bašić i prof. dr Milanke Miković promovirana je danas u Sarajevu.

''Rodne nejednakosti tiču se položaja i žena i muškaraca u društvu. Na taj način smo u ovoj knjizi prikazali istraživanje koje smo kontekstualizirale. U okviru istraživanja prvo smo ocrtale generalni društveni kontekst unutar kojeg se ova strukturalna nejednakost na osnovu roda pojavljuje'', istakla je autorica Bašić. 

Žene na tržištu rada sa skromnih 33,2 posto 

U knjizi je predstavljen kontekst unutar kojeg je strukturalna nejednakost iznimno važna kao što je naprimjer pristup tržištu rada kroz stope aktivnosti zaposlenosti i nezaposlenosti i položaj žene na tržištu rada, odnosno prisustvo žene i muškarca u pojedinim sektorima i zanimanjima, javlja Fena.

Indikatori učešća žena i muškaraca na tržištu rada u odnosu na  dob pokazuju da je opća stopa aktivnosti očekivano najviša  (70,6 posto) u starosnoj skupini od 25 do 49 godina, uz evidentnu razliku između učešća muškaraca, koje čini 84,5 posto i žena koje učestvuju s 55,9 posto.

Analizom podataka o općoj stopi aktivnosti muškaraca i žena u BiH, došlo se do zaključka da su muškarci u 2010. godini na tržištu rada učestvovali s 56,7 posto, a žene sa skromnih 33,2 posto. To pokazuje da žene  pri zapošljavanju zaostaju u značajnoj mjeri za muškarcima.

Također, značajne razlike su i u pogledu nivoa obrazovanja žena i muškaraca, pri čemu su žene u odnosu na muškarce u BiH u velikoj mjeri neobrazovanije (25 posto žena u odnosu na 18 posto muškaraca nema niti osnovnu školu).

Porast žalbi zbog povreda prava po osnovu rada

Iako muškarci još dominiraju u segmentu visokog obrazovanja, žene im se sve više približavaju (šest posto žena u odnosu na devet posto muškaraca). 

Bašić je također naglasila da je Ured ombudsmena danas objavio godišnji izvještaj za 2012. godinu, u kojem je istaknut porast broja žalbi koje se tiču povrede prava po osnovu rada u BiH za 13,1 posto u odnosu na 2011. godinu.

''Time se pokazuje da je pitanje nejednakosti na tržištu rada sve značajnije pitanje, te da će postajati još više važno kako se ekonomska kriza i strukturalne promjene na tržištu rada budu odvijale'', smatra Bašić.

Istraživanje je štampano uz podršku Fondacije Friedrich Ebert BiH, Ured u Sarajevu, čija je direktorica Judith Illerhues kazala da je u BiH potrebno da žene mogu dokazati da su diskriminirane u radnom procesu samo zato što su žene.

Autorice su zaključile da fenomen rodne nejednakosti na tržištu rada nije prepoznat kao jedna od glavnih tema u diskusiji javnih politika u BiH. Zbog toga se nadaju da će rezultati istraživanja sadržani u knjizi poslužiti stručnjacima u vladinom i nevladinom sektoru, te da će potaknuti aktivizam, posebno u provođenju rodno osviještene politike.

''U Zakonu o radu treba da bude jasna formulacija koja bi onemogućila ovu vrstu diskriminacije da bi žene imale zakonsko uporište da podignu eventualno tužbu'', istakla je Illerhues.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije