Žene iz ruralnih područja naučile pisati projekte

Radiosarajevo.ba
Žene iz ruralnih područja naučile pisati projekte


Dodjelom certifikata za 69 žena iz cijele BiH svečano će biti zaključene aktivnosti projekta Obuka za poboljšanje poslovnih i projektnih vještina žena u ruralnim područjima, kojeg je finansirao USAID/Sida FARMA projekat. 

Polaznicama obuke, koje su prošle edukaciju i već napisale određeni broj projekata, certifikate će uručiti Roberta Mahoney, zamjenica direktora USAID Washington, a dodjela će biti održana u ponedjeljak.

Cilj je razvoj ruralnih sredina

Cilj realizovanih obuka bio je da se kod žena u ruralnim područjima razviju vještine pripreme prijedloga projekata kroz teoretske i praktične obuke i stručnu pomoć u pisanju konkretnih projekata.

Do kraja obuke pripremljeno je 14 projekata ukupne vrijednosti preko pola miliona KM, od kojih je 10 već predato raznim institucijama, a za jedan od tih projekata je odobreno i finansiranje. Očekuje se da će ove aktivnosti rezultirati poboljšanjem poslovnih mogućnosti žena i privlačenjem kapitala za razvoj ruralnih sredina.

U okviru planiranog događaja biće prezentirane i informacije o dostupnim finansijskim sredstvima u BiH, kako donatorskim, tako i o finansijskim linijama namijenjenim za finansiranje ženskog poduzetništva. 

Također, jedna od tema na ovom događaju biće i uključivanje marginaliziranih skupina u aktivnosti planiranih projekata.

Obuku je pohađalo 69 žena iz ukupno 28 organizacija u 20 opština (Vlasenica, Foča, Milići, Tuzla, Bratunac, Srebrenica, Istočno Sarajevo, Sokolac, Han Pijesak, Prnjavor, Banja Luka, Čelinac, Nevesinje, Jezero, Doboj Jug, Brod, Modriča, Novi Grad, Bosanska Krupa, Doboj). Projekat je implementiran od novembra 2012. do marta 2013. godine, saopšteno je iz Agencije za saradnju, edukaciju i razvoj (ACED).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije