Zemaljski muzej se pridružuje Univerzitetu u Sarajevu!

Radiosarajevo.ba
Zemaljski muzej se pridružuje Univerzitetu u Sarajevu!


Prošlu ćemo godinu u našoj zemlji i gradu, između ostalog, pamtiti i po sramotnom kraju Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Nakon što je jedna od najznačajnijih kulturnih institucija zatvorila svoja vrata za posjetitelje, uslijedilo je nekoliko akcija u znak podrške.

Sramotan kraj Zemaljskog muzeja

Globalni dan solidarnosti sa Zemaljskim muzejem, akcija pod nazivom Cultureshutdown, održana je 4. marta ove godine, kada su kulturne institucije širom svijeta na svoje postavke zalijepile žutu traku u znak podrške zatvorenom Zemaljskom muzeju.

Podrška Zemaljskom: I svjetski muzeji zatvaraju vrata 

Problem Zemaljskog muzeja zasniva se na činjenici kako, usljed neriješenog pravnog statusa, ova kulturna institucija ne pripada 'nikome', što znači da se ne finasira iz državnog budžeta.

Direktor Muzeja, Adnan Busuladžić, u nekoliko je navrata dosad isticao kako je problem neriješenog statusa Muzeja moguće riješiti tek na način da se ''preuzme odgvornost, utvrdi očinstvo i počne plaćati alimentacija''.

 

FOTO: Arhiv, Radiosarajevo.ba

Izgleda da je neko ipak odlučio uzeti Muzej pod svoje: Zemaljski muzej priključiti će se Univerzitetu kao pridružen članjednoglasna je odluka Senata Univerziteta u Sarajevu, a sve u cilju rješavanja problema finansiranja ove institucije i otvaranja njenih vrata za javnost.

Pridruživanjem Muzeja zaokružila bi se cjelina Univerzitetskog kampusa, a studenti bi dobili bolji i kvalitetniji pristup historijskim dokumentima.

Senat Univerziteta u Sarajevu je, na sjednici održanoj 6. marta 2013. godine, jednoglasno pokrenuo inicijativu za pridruživanje Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Univerzitetu u Sarajevu.

FOTO: Arhiv, Radiosarajevo.ba

''Potpisivanje ugovora o pridruživanju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Univerzitetu u Sarajevu predstavljalo bi jedan vid podrške instituciji koja predstavlja bazu za naučni i umjetnički rad, a ujedno i prvi korak ka rješavanju statusnog pitanja Muzeja i ponovnom otvaranju vrata ove institucije'', kazali su za Radiosarajevo.ba iz Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

U septembru 2010. godine potpisan je Sporazum o saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Zemaljskog muzeja BiH, kakav Univerzitet u Sarajevu ima i sa mnogim domaćim i inostranim institucijama.

Zemaljski muzej je najstarija naučna i kulturna institucija zapadnog tipa u Bosni i Hercegovini, a saradnja Univerziteta u Sarajevu sa ovom institucijom mnogo je jača nego što je to predviđeno navedenim sporazumom.

FOTO: Arhiv, Radiosarajevo.ba

''Naime, u nastavnim programima mnogih fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu postoje segmenti čija realizacija je vezana za Zemaljski muzej BiH, te zbog toga Zemaljski muzej BiH dobija status pridružene članice Univerziteta u Sarajevu, kakav imaju i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH'', ističu iz Rektorata.

Ipak, kako bi ova inicijativa zaživjela, nju moraju podržati i prihvatiti i druge, prije svega državne institucije, čime se opet u potpunosti ne bi riješio problem Muzeja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije