Zemaljski muzej je zagrijan u ove hladne zimske dane, posjetite ga (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Zemaljski muzej je zagrijan u ove hladne zimske dane, posjetite ga (FOTO)

Nakon što je prije četiri mjeseca ponovno otvoren za posjete, Zemaljski muzej BiH stasao je u jednu od omiljenih destinacija za turiste koji posjećuju Sarajevo. 

Štaviše, Muzej je ponovno postao odredište za izlazak i Sarajlijama, jer u njemu uvijek ima šta da se vidi, čak i ako ste ga i ranije posjećivali. 

Iako je vani temperatura ispod nule, u muzeju je dovoljno toplo da će vam posjeta proteći ugodno. Botanička bašta okovana ledom i stećci koji su do sada doživjeli na stotine snjegova, ne gube svoj šarm ni u sive zimske dane. 

U kratkom razgovoru sa višom kustosicom Maricom Filipović, saznajemo da je u zimskom periodu smanjen broj posjetilaca, te da ovu instituciju trenutno dnevno posjećuje od 50 do 70 osoba. Osim turista, u muzej redovito dolaze građani Sarajeva, naročito porodice s djecom u vrijeme zimskog raspusta. 

Jedan od najvažnijih eksponata u Muzeju svakako je Sarajevska Hagada, drevna knjiga koju su Jevreji Sefardi donijeli u Sarajevo nakon izgona iz Španije. Repliku Hagade možete vidjeti u sklopu redovne posjete muzeju, a ukoliko želite vidjeti original, potrebno je da dva dana unaprijed najavite, jer se original drži u trezor sobi.  

Inače, ulaznica za muzej košta samo 6 KM, dok se dječija i penzionerska karta mogu kupiti za 3 KM. Ulazak u trezor sobu gdje se nalaze najvrijedniji eksponati košta 10 KM, dok za razgledanje Sarajevske Hagade treba platiti 30 KM.   

Na pitanje šta pobuđuje najveći interes, gospođa Filipović kaže da djecu najviše zanimaju životinje u Odjeljenju za prirodne nauke, dok odrasli posjetioci, zavisno od interesovanja, preferiraju izložbe u Odjeljenju za arheologiju i etnologiju.

Šta posjetitelji najčešće upisuju u knjigu utisaka? Uglavnom izražavaju zahvalnost što je muzej ponovo otvoren. Ističu vrijednost eksponata i stalnih izložbi putem kojih je kulturno i prirodno naslijeđe dostupno građanima i sačuvano za budućnost, kaže nam gospođa Filipović.

Posebno je lijepo u večernjim satima

Svi uposlenivi Muzeja reći će vam da je poseban ugođaj obilaziti muzej u noćnim satima zbog specifičnog osvjetljenja. Takve okolnosti bude maštu i dojam da se 'šeta kroz vrijeme', stoga vam toplo preporučujemo da svoju posjetu planirate nakon 17,00. 

Inače, radno vrijeme Muzeja je od utorka do petka od 10:00 - 19:00, te u dane vikenda od 10:00 - 14:00. Ponedjeljkom je Muzej zatvoren za posjete.  

Na kraju, pitamo gospođu Filipović kakvo raspoloženje vlada među uposlenicima, nakon što je Muzej ponovo otvoren. Osim zadovoljstva što ponovo rade u punom kapacitetu, svjesni su da problem muzeja još uvijek nije riješen i da je finansiranje muzejske djelatnosti još uvijek nesigurno.

Osim stalnih izložbi, trenutno je moguće vidjeti gostujuću izložbu „Mapiranje Dejtonskog sporazuma“, a u pripremi je otvaranje tematske izložbe „O kurosu, o kori, o ljudima i božanstvima“ koja će biti otvorena 1. februara i trajati samo 10 dana.

Stoga vam od srca preporučujemo da u narednim danima planirate posjetu ovoj važnoj instituciji.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije