Zemaljski muzej će biti otvoren 15. septembra!

Radiosarajevo.ba
Zemaljski muzej će biti otvoren 15. septembra!

Zemaljski muzej će biti otvoren 15. septembra!

Ovom rečenicom otvoren je večerašnji koncert Merime Ključo pod nazivom Sarajevska Hagada - Muzika knjige, koji se održao u jednoj od dvorana Zemaljskog muzeja.

Naša najpoznatija muzička umjetnica na harmonici ovaj je program posvetila akciji JaSamMuzej, koja je u posljednjih mjesec dana okupila nekoliko hiljada građana. Želja sviju njih je povratak zatvorenog Zemaljskog muzeja posjetiteljima i građanima Bosne i Hercegovine, te trajno rješavanje pravnog statusa ove kulturne institucije od državnog značaja.

Koncert Merime Ključo, kojoj su se u ovom autorskom djelu savremene muzike priključili pijanista Seth Knopp i vizuelni umjetnik Bart Woodsturp, privukao je velik broj publike. Zbog ograničenog prostora, oni koji nisu mogli ući u dvoranu, koncert su promatrali s video ekrana u Botaničkoj bašti muzeja.

Djelo posvećeno Sarajevskoj Hagadi sadrži 12 stavova koji kroz muziku opisuju višestoljetne putešestvije ove drevne jevrejske knjige čiji se original čuva u Zemaljskom muzeju.

Ukoliko je vjerovati najavi s početka koncerta, od sredine mjeseca septembra, Hagada, kao i brojni drugi eksponati neprocjenjive vrijednosti, ponovo će biti dostupni očima posjetitelja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije