Želji i Sarajevu ne treba državni novac?

Radiosarajevo.ba
Želji i Sarajevu ne treba državni novac?

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na preporuku Ministarstva civilnih poslova naše zemlje na svojoj 30. sjednici donijelo je Odluku o rasporedu sredstava tekućeg granta ''Sufinansiranje sportskih manifestacija'' za godinu na izmaku. Ovom Odlukom, raspoređuju se sredstva sportskim organizacijama, klubovima i Savezima na državnom i entitetskim nivoima.

Država je tako domaći sport u 2012. godini pomogla s ukupno 910.000 maraka, a najviše novca dobiće Košarkaški savez BiH kojem je pripalo 80.000 maraka, dok je zlatnim olimpijcima, reprezentaciji u sjedećoj odbojci, pripalo 34.000 KM. Teniskom savezu BiH pripalo je 35.000 KM, dok je sredstva dobio i Odbojkaški savez na čiji je račun ''leglo'' 45.000 maraka. 

Sredstva nisu velika, ali u ovako teškim uvjetima u kojima bh. sport egzistira, mogu se pokazati vrlo važnim, a posebno je pohvalna transparentost nadležnih instituacija koje su Javnim pozivom pružile priliku svim sportskim organizacijama da dođu do određene finansijske podrške.

Vrlo malo sredstava dobili su fudbalski klubovi koji su pokazali slab interes za novac kojim država stimuliše sport. Zvuči nevjerovatno, ali na spisku nema dva najpopularnija fudbalska kluba u državi – Sarajeva i Željezničara, a razlog je jednostavan – nisu ni aplicirali. Nevjerovatan je to podatak posebno ako znamo u kako teškim uvjetima egzistiraju dva najveća bh. kluba koji su odlučili da se jednostavno ne prijave na Javni poziv i tako ostanu bez značajnih sredstava. 

Portal Radiosarajevo.ba donosi vam spisak Saveza i klubova koji su, prema ranije utvrđenim kriterijima, dobili novac za 2012. godinu.

 (Faksimil Odluke Vijeća ministara)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije