Želite studirati u Češkoj? Konkurs traje do 30. septembra

Radiosarajevo.ba
Želite studirati u Češkoj? Konkurs traje do 30. septembra

Ambasador Republike Češke u BiH Tomáš Szunyog danas je u Sarajevu uručio 16 stipendija za bh. studente koji će u narednom periodu studirati na univerzitetima u Republici Češkoj. 

U proteklih osam godina u Češku je otišlo studirati više od stotinu studenata, a omogućene su stipendije za period od dvije do pet godina, u zavisnosti od programa studiranja. 

Ovogodišnju stipendiju dobilo je osam dodiplomaca, pet studenata koji nastavljaju na magistarski program i četiri doktoranta. 

Szunyog je istakao da je jedan od najvažnijih programa Ambasade Republike Češke u BiH u oblasti razvojne saradnje posredovanje stipendija za visokoškolske ustanove u Republici Češkoj

Stipendiranje studenata iz BiH traje osam godina, tokom kojih se ovaj program proširivao. Osnovu su, u početnoj fazi ovog projekta, činile stipendije koje obezbjeđuje vlada Republike Češke, ali zbog velike zainteresovanosti studenata, Ambasada je proširila saradnju i s univerzitetskim centrima u Brnu, Olomoucu i Zlinu. 

Godišnje Republika Češka izdvaja oko 300.000 KM za bh. studente. 

Ova stipendija obuhvata troškove studija, ishrane i smještaja, bilo da se radi o dodiplomskim, magistarskim ili doktorskim programima. 

Studiranje je, ovisno od programa, moguće na češkom ili engleskom jeziku

Većina programa na češkom jeziku obuhvata i prethodnu jednogodišnju obuku češkog jezika

"Vjerujemo da će se studenti nakon nekoliko godina provedenih u Republici Češkoj vratiti u BiH i doprinijeti njenom razvoju kao i razvoju saradnje između Republike Češke i BiH", kazao je ambasador Szunyog. 

Konkurs za stipendije vlade Republike Češke za 2014/15 akademsku godinu otvoren je do 30. septembra 2013. godine

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije