'Zelena linija' protiv nasilja u porodici i vezama

Radiosarajevo.ba
'Zelena linija' protiv nasilja u porodici i vezama


Tekst objavljujemo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

Projekt Zelena linija, Fondacije lokalne demokratije, fokusiran je na uspostavljanje i razvijanje sistemskog rješavanja problema nasilja kroz programe prevencije i zaštite, donošenje novih i usklađivanje postojećih zakona koji tretiraju nasilje, te multidisciplinarni pristup u rješavanju problema nasilja.

Fondacija lokalne demokratije ima petnaestogodišnje iskustvo u uspješnoj realizaciji projekata/programa iz oblasti promocije i zaštite ljudskih prava.

Zelena linija je permanentno angažovana u kreiranju i realizaciji programa  koji se odnose na na prevenciju, zaštitu i borbu protiv nasilja u porodici i na osnovu pola.

'Nasilje- za nasilje nema opravdanja'

Tokom prošle i ove godine, u saradnji sa glumcem i redateljem Zijahom A. Sokolovićem, Zelena linija je realizovala prikazivanje predstave pod nazivom Nasilje- za nasilje nema opravdanja u osnovnim i srednjim školama u Bosansko-podrinjskom kantonu, Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Srednjo-bosanskom kantonu i Tuzlanskom kantonu.

Predstave su realizovane u kombinaciji sa edukativnim radionicama, s ciljem ukazivanja na negativne aspekte nasilnog odnosa, te sprečavanja istog. Do sada je relizovano 88 predstava, a predstavu izvode četiri mlada glumca sa sarajevske scene.

Zelena linija je počela sa radom 2005. godine sa ciljem pružanja informacija o temama kao što su nasilje u porodici ili nasilje u vezama, seksualnom uznemiravanju, diskriminaciji na osnovu spola, spolno prenosivim bolestima, te seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

Kroz edukativno-preventivno djelovanje u radu sa mladima, ova organizacija želi ukazati na negativne aspekte nasilnog ponašanja, a u toku proteklih godina rada, realizovano je šest dvodnevnih edukativnih treninga za srednjoškolce i brojne edukativne radionice za osnovce i srednjoškolce širom Bosne i Hercegovine, kojima je bilo obuhvaćeno preko 900 učenika/ca.

Također je ostvarena i dobra saradnja sa pojedinim školama na području Kantona Sarajevo, gdje se kontinuirano radi sa učenicima/cama na temu nasilja i nasilja u vezama, i to u okviru projekta 'Građanin' na predmetu Demokratija.

'Zelena linija' info telefon za sve građane/ke BiH: 033/223-366 

Više informacija možete pronaći na Zelenalinija.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije