Zdravi životni stilovi: Radionice za pedagoge i direktore škola

Radiosarajevo.ba
Zdravi životni stilovi: Radionice za pedagoge i direktore škola

U sklopu projekta 'Edukacija prosvjetnih radnika u osnovnim školama Kantona Sarajevo o predmetu Zdravi životni stilovi sa posebnim fokusom na reproduktivno zdravlje' realizovane su četiri radionice za po dvije grupe direktora i pedagoga osnovnih škola u Kantonu Sarajevo.

Jedna od najznačajnih UN-ovih agencija Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) odnedavno pruža podršku Asocijaciji XY u realizaciji projekta 'Edukacija prosvjetnih radnika u osnovnim školama Kantona Sarajevo o predmetu Zdravi  životni stilovi sa posebnim fokusom na reproduktivno zdravlje'.

Upravo u sklopu ovog projekta realizovane su četiri radionice za po dvije grupe direktora i pedagoga osnovnih škola u Kantonu Sarajevo.  Radionice su realizovane  29.11. i 2.12.2013. u Kući Ujedinjenih nacija u Sarajevu.

Bila je ovo prilika da se  pomenutim akterima predstave napori, aktivnosti i rezultati UNFP  i XY-a  u polju seksualnog i reproduktivnog zdravlja ali i aktivno razgovara o predmetu Zdravi životni stilovi koji je uveden u nastavni plan i program osnovnih škola u Kantonu Sarajevo sa početkom školske 2013/2014.

Preko 120 direktora i pedagoga sarajevskih osnovnih škola u dva dana radionica mogli su pogledati i poslušati prezentacije i izlaganja nekih od autora Vodiča za učenike Zdravi životni stilovi. Lamija Husić iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u uvodnom izlaganju je dala osnovne i najvažnije informacije o procesu izrade Vodiča dok su neki od autora/autorica kao što su Hava Dautbašić i Amela Penava pojedinačno predstavili/le  nastavne jedinice iz samog Vodiča.

Abid Fejzić, pomoćnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo istakao je kako će ovakve radionice potvrditi potrebu postojanja ovog predmeta u školama dok je Husić naglasila kako je najveći iskorak u samom predmetu napravljen uvođenjem šeste teme, a to je Očuvanje reproduktivnog zdravlja koja je rezultat zavidne saradnje između Ministarstva i Asocijacije.

Drugoj radionici održanoj 2. decembra 2013. prisustvovala je i članica Upravnog odbora Udruženja pedagoga Kantona Sarajevo, Senadija Hadrović. 

''Vrlo je važno maksimalno uključiti pedagoge u implementaciju predmeta Zdravi životni stilovi u svrhu optimizacije metodologije izvođenja nastave iz ovog predmeta'', istakla je ona.

Održane radionice ponudile su brojne odgovore na pitanja prosvjetnih radnika koji su pored učenika i roditelja najvažnija karika u uspješnom izvođenju nastave iz ovog predmeta.

Asocijacija XY vjeruje da je saradnja UNFPA i XY-a kanalisana kroz ove radionice platforma za  izvrsnost u polju seksualnog i reproduktivnog zdravlja a na dobrobit brojnim generacijama mladih u Kantonu Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije