Zbog korona virusa nema ni prvomajske budilice: Do godine ako Bog da...

Fena
Zbog korona virusa nema ni prvomajske budilice: Do godine ako Bog da...
Foto: bugojno-danas.info / S jedne od ranijih proslava praznika

Da je situacija drugačija, onda bi petnaestak članova Limene glazbe u Bugojnu vršili posljednje pripreme za sutrašnju budilicu, kojom se već godinama proslavljaju prvomajski praznici u toj općini.

Međutim, zbog pandemije virusa COVID-19, i niza mjera koje su krizni štabovi donijeli radi sprečavanja širenja zaraze, neće biti tradicionalnog dočeka Međunarodnog praznika rada u ovom gradu.

Informaciju je Feni potvrdio dugogodišnji kapelnik Senahid Fuka, ne krijući razočarenje što će prvi put nakon proteklog rata, članovi Limene glazbe na prvomajsko jutro ostati u svojim domovima.

"Situacija s koronavirusom je sve poremetila, pa i tradiciju organiziranja prvomajskog uranka. Zbog aktuelnih ograničenja u kretanju i okupljanju ljudi, nismo se uspjeli, ovaj put, pripremiti. A, kao što je poznato, važeća je i zabrana organiziranja bilo kakvih javnih skupova i događaja", kazao je.

Dodaje da su neki članovi Limene glazbe van države, i da s nestrpljenjem čekaju da se trenutno stanje stabilizira kako bi mogli nastaviti probe za eventualne nastupe na manifestacijama, na kojima su do sada redovno sudjelovali.

"Iskreno se nadam da će uskoro sve opet biti kao nekad. Šta možemo? Čekat ćemo bolje dane. Dogodine, ako Bog da", poručio je Fuka, koji je član bugojanske limene glazbe još od 1974.

Zaključuje da će prvomajsko jutro u Bugojnu bez budilice i poznatih koračnica biti "u najmanju ruku neobično", te kako će njemu i njegovim prijateljima muzičarima nedostajati taj, uvijek srdačni susret s raspoloženim građanima, koji ih pozdravljaju iz svojih dvorišta, ili im mašu s balkona svojih kuća i stanova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije