Zbog čega bi svaki Bosanac i Hercegovac morao posjetiti Trebinje barem jednom u životu

Radiosarajevo.ba
Zbog čega bi svaki Bosanac i Hercegovac morao posjetiti Trebinje barem jednom u životu
/ FOTO: Trebinjeturizam.com

Trebinje, grad sunca, vina i platana, grad Srđana Aleksića - grad u kamenu.

Ovaj jedinstveni grad smješten je na krajnjem jugu Hercegovine, na obalama rijeke Trebišnjice, podno planine Leotar.

Centar grada je izgrađen u mediteranskom stilu u kome dominiraju stara austrijska zdanja i gorostasni platani, u čijoj hladovini uživaju mnogobrojni turisti. Tu, u srcu grada, u Dučićevoj ulici, može se vidjeti spomenik trebinjskog pjesnika i ambasadora Jovana Dučića, katolička katedrala iz XIX stoljeća, prvi spomenik Njegošu te živopisna pijaca sa spomenikom iz I svjetskog rata. U neposrednoj blizini je prekrasan park u kojem se nalaze pravoslavna crkva, Dom kulture, spomenik iz II svjetskog rata i nekoliko gradskih fontana.

U samom centru Starog Grada nalazi se poznata Osmanpašina džamija.

Na rijeci Trebišnjici, nekada najvećoj ponornici u Evropi, nalaze se tri mosta koja spajaju lijevu i desnu obalu grada. Historijski najznačajni Arslanagića/Perovića most je prema predanju sagradio Mehmed Paša Sokolović 1574. godine, a preko njega je vodio glavni trgovački put. S početkom izgradnje Hidrocentrale na Trebišnjici most je 60-tih godina prošloga stoljeća prenesen sa izvornog lokaliteta u trebinjsko naselje Gradina gdje se i danas nalazi. Pored Arslanagića mosta, Trebinje još krase Kameni most i most Ive Andrića.

Teže pristupačne Austrougarske vojne utvrde uzdižu se visoko na brdima iznad Trebinja. Danas utvrde predstavljaju svjedočanstvo o boravku Austrougarske imperije na ovim prostorima. Najznačajnija je tvrđava “Strač” koja je poznata po naprednim graditeljskim rješenjima Austrougarskih neimara.

Na brdu Crkvina iznad grada, sija biser turističke ponude, veleljepno zdanje kompleksa Hercegovačke Gračanice. Po nekim procjenama u sezoni 100.000 turista posjeti hram, galeriju ikona, vladičinu rezidenciju, amfitetar... Ovdje se možete fotografirati sa panoramom grada u pozadini ili osvježiti u ljetnoj bašti u vrelim ljetnim mjesecima.

Ovo su neki od mnogobrojnih razloga da posjetite najjužniji grad BIH i da uživate u njegovim ljepotama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije