Žbanić demantira medijske napise, Vuletić govori o dimnim bombama

Radiosarajevo.ba
Žbanić demantira medijske napise, Vuletić govori o dimnim bombama
Poništavanje prvobitne odluke Fondacije za kinematografiju o dodjeli sredstava za filmske projekte na osnovu žalbe koju je uložila producentska kuća
"Deblokada" (čija je jedna od vlasnica Jasmila Žbanić), zbog sukoba interesa u kojem se našao Zijad Mehić, predsjednik Komisije i suvlasnik Producentske kuće Refresh, prouzrokovalo je reakcije filmskih radnika.

Jednu takvu, od strane bh. redatelja Srđana Vuletića (autor dugometražnih filmova Ljeto u zlatnoj dolini i Teško je biti fin), nedavno je objavio magazin Global, a prenijele i dnevne novine Avaz.


Reakcija Srđana Vuletića objavljena u Avazu

Na ovaj tekst u srijedu je demantijem reagirala Jasmila Žbanić. U nastavku prenosimo saopćenje producentske kuće Deblokada:

SVAKO BIRA SVOJ PUT

"Nedavni događaji vezani za Fondaciju za kinematografiju pokrenuli su čitav niz rasprava i emocija. Filmsko društvo suočilo se sa činjenicom da su kolege lagale pod moralno-krivičnom odgovornošću. Zakon nema emocija i riješio je problem lako. Konkurs je poništen i uspostavio se novi. Sistem se unaprijedio, jer se uspostavio kriterij koji i dalje treba unaprjeđivati. Ali emocije u premaloj filmskoj zajednici BIH su se nastavile kovitlati.

Zajednica, unutar sebe, pokušava shvatiti da li su drugi znali za laž, da li se sve treba zaboraviti ili tražiti sankcije ili barem izvinjenje. Na žalost, umjesto koraka naprijed, laž se odlučila prekriti novom laži u intervju pompeznog naslova, u kojem se koristi moje ime.

Kada sam pitala urednika novina, na čijem je portalu izašao tekst: Zašto me niko od novinara nije nazvao prije nego što izađe moje ime u naslovu, barem da čuju drugu stranu, urednik je rekao da takvi intervjui dobro prodaju novinu. Kada sam ga pitala: “Ako ja sada kažem da je neko ubio čovjeka vi ćete to bez provjere objaviti”? On je rekao Da!

Prvi impuls koji sam imala bio je dokazati šta je istina. Papiri u prilogu dokazuju da nikada nisam bila član UO udruženja filmskih radnika te da samim tim, nisam mogla, kako se tvrdi u intervjuu, glasati protiv kandidature Ničije zemlje. Nisam glasala protiv ni kao članica skupštine, za šta, naravno, imam svjedoke.

Drugi impuls je bio da želim tužiti lažljivca te tražiti moralnu i finansijsku zadovoljštinu.

Ali, shvatila sam, šta god od ovog odaberem pristajem na borbu koja je zapravo borba ni oko čega jer zahtjeva najniži nivo komunikacije u kojoj na pljuvanje, po zakonu ulice, treba odgovoriti šamarom…

Ali ja na takvu borbu, ipak, ne prihvatam.

Pristajem voditi borbe u kojoj ćemo se istinom izboriti za bolje stanje u kinematografiji, bolje stanje u javnom prostoru bez laži, te samim tim bolje stanje u društvu.
Jer u svijetu filma može se uspjeti i bez korupcije, bez političkih mentora, bez podlosti i niskosti.
Ali svako bira svoj put", navodi se u saopćenju koje je potpisala Jasmila Žbanić.




U svojoj izjavi za RadioSarajevo Srđan Vuletić povodom ovog demantija napominje da stoji iza svega što je rekao magazinu Global i što je kasnije objavljeno u Avazu. Vuletić smatra da je ovaj demanti Jasmile Žbanić "dimna bomba", te da ovim redateljica želi skrenuti pažnju sa pravih problema:

"Postoje mnogo ozbiljnije stvari koje bi trebalo demantovati od toga da li je neko bio član upravnog odbora Udruženja filmskih radnika ili nije".

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije