Srce za djecu oboljelu od raka: I ove godine mališani uživali u kampu

Radiosarajevo.ba
Srce za djecu oboljelu od raka: I ove godine mališani uživali u kampu
Ovogodišnji rehabilitacioni kamp "Vlašić 2018" Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" trajao je od 31.07. do 05.08. Udruženje svake godine organizira program rehabilitacionog kampa za djecu oboljelu i liječenju raka i njihove roditelje.

Čitav program je besplatan, uključujući smještaj, hranu, aktivnosti i medicinsku skrb. Rehabilitacioni kamp se finansira donacijama, grantovima i aktivnostima Udruženja.

Ove godine oko 85 mališana koji su izliječeni od raka i 60 njihovih roditelja sa područja cijele FBiH su prošli proces rehabilitacije koji je prijeko potreban nakon dugotrajnog liječenja  i izolacije koju je zahtijevalo samo liječenje.

CIljevi kampa su bili: Jačanje imuniteta, otpornosti i fizičke izdržljivosti djece, psihosocijalno jačanje Jačanje samopouzdanja, samopoštovanja i uključivanje u grupu vršnjaka, povećanje nezavisnosti, samouvjerenosti, otvorenosti prema novim stvarima i iskustvima Socijalno jačanje – pozitivan utjecaj grupe, resocijalizacija i povratak u matičnu sredinu Smanjenje stresa, anksioznosti, poticanje kreativnog izričaja i pozitivnog stava Jačanje porodičnih veza, podizanje svijesti o dječijem raku i posljedicama liječenja. 

Udruženje je pripremilo veliki broj aktivnosti kroz koje su uspjeli postići gore navedene ciljeve, a ponosni su na činjenicu što su ove godine imali 20 volontera koji su pomogli da se djeca što bolje osjećaju I zabave. Posebno su ponosni na činjenicu da većinu volontera čini grupa mladih liječenih od raka, koja djeluje pri Udruženju pod nazivom MladiCe.

MladiCe redovno volontiraju u Udruženju i svojim pozitivnim ishodom u borbi sa rakom daju pozitivan primjer i motiv djeci i roditeljima koji se trenutno bore sa teškim oboljenjem. Oni su dokaz i primjer da rak kod djece nije neizlječiv, da je moguće iz te borbe izaći kao pobjednik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije