Završeni arheološki radovi sarajevskih i banjalučkih studenata

Radiosarajevo.ba
Završeni arheološki radovi sarajevskih i banjalučkih studenata

Drugi dio arheološke ljetnje škole okončan je na lokalitetu Zecovi kod Prijedora, nakon što je prethodno uspješno obavljena terenska nastava za studente Katedre za arheologiju u Sarajevu i studente Odsjeka za historiju iz Tuzle na lokalitetu Đelilovac kod Travnika.

Kako je danas za Fenu izjavila jedna od učesnica u projektu, arheologinja iz Travnika Ajla Sejfuli, u toku terenske nastave koja se odvijala u periodu od dvije sedmice otvoreno je nekoliko probnih sondi na prilaznom platou gradine Zecovi koja je istraživana u nekoliko kampanja.

Ranijim istraživanjima koje su vodili arheolozi Zemaljskog muzeja Sarajevo Irma Čremošnik i Alojz Benac utvrđeno je postojanje nekoliko različitih prethistorijskih kultura i ostaci kasnoantičke crkve.

U istraživanjima preduzetim u sklopu TEMPUS projekta koje je na ovom lokalitetu vodio Muzej Kozare zajedno s profesorima s Univerziteta Cambridge, Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Sarajevu, studenti su imali priliku da upoznaju najsavremenije arheološke metode i da usavrše svoja znanja koja su stekli na prethodnoj ljetnoj školi  u Travniku.

Osim klasičnih istraživanja urađena su geomagnetna snimanja, kao i geološka bušenja čime su dobiveni značajni rezultati o procesu uslojavanja zemlje kako na samoj gradini, tako i na okolnom području.

"Od pronađenog keramičkog materijala najzanimljiviji su ulomci keramike koja po svojim tipološkim odlikama odgovara periodu eneolitika, odnosno vučedolskoj kulturi, dok većina drugih nalaza pripada periodu kasnog brončanog, ranog željeznog doba kao i periodu kasne antike", kazala je Sejfuli.

Od metalnih nalaza pronađene su dvije igle, koje vjerovatno pripadaju fibulama, dok brončana kopča pripada tipu kopči sa zasječenom bazom i odgovara vremenu ranog srednjeg vijeka.

Sejfuli navodi da analiza materijala pokazuje da je ovo gradinsko naselje bilo korišteno duži  period, a sljedeća istraživanja planirana za narednu godinu donijet će značajnije rezultate što će arheolozima omogućiti da dobiju kompletniju sliku procesa naseljavanja gradine Zecovi.

Nakon završetka istraživanja studenti su pod vodstvom profesora Tonka Rajkovače i arheologa Muzeja Kozare imali priliku da steknu uvid u proces obrade arheološkog materijala od trenutka kada isti pristigne u muzej. Osim pranja i čišćenja nalaza studenti su materijal fotografirali, inventarisali i pakovali, čime su stekli određenu praksu koja će im pomoći u budućoj karijeri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije