Završena obnova Vratničkog bedema

Radiosarajevo.ba
Završena obnova Vratničkog bedema


Završena je obnova dijela Vratničkog bedema koji se nalazi u Ulici Bakije sokak u neposrednoj blizini Strošićke tabije.

Ovaj projekat s 40.000 KM finansirala je Općina Stari Grad, izvođač radova bila je firma “Neimari”, dok je nadzor Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo. Sanacija ovog dijela Vratničkog bedema nastavak je projekta koji je počeo prošle godine, kada je saniran zid u dužini od 55 metara i visini od tri do 4,5 metra. Popravku Vratničkog bedema prošle godine Općina je finansirala s 91.000 KM.

Kamenje sa zida jednog dijela Vratničkog bedema se obrušavalo u dvorišta obližnjih kuća, pa je predstavljao opasnost za građane.

Popravljeni su dijelovi gdje je bila ugrožena statika zida. Postojeći kamen, koji nije bio uništen, je vraćen, a na mjestima gdje je nedostajao stavljen je novi. Zid je obnovljen u dužini od oko 28 metara i visini od dva i po do tri metra, saopćili su iz Općine Stari Grad.

 

Nakon što je Eugen Savojski spalio Sarajevo, Ahmet-paša Rustempašić, tadašnjeg upravnika Bosne, donio je odluku o utvrđivanju Vratnika, rezidencionalnog dijela grada kako bi spriječio nove provale u grad. Radovi su počeli 1727. godine, a završeni 1739. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije