Završena konferencija 'Ljudska sigurnost kroz prizmu rodne ravnopravnosti'

Radiosarajevo.ba
Završena konferencija 'Ljudska sigurnost kroz prizmu rodne ravnopravnosti'

Uloga i značaj rodne ravnopravnosti u poboljšanju ljudske sigurnosti bili su u fokusu završne konferencije Sedmice ravnopravnosti spolova 2015. godine održane danas u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA). 

Konferencija pod nazivom “Ljudska sigurnost kroz prizmu rodne ravnopravnosti” okupila je predstavnike vladinih i nevladinih organizacija iz cijele BiH, ambasadore i predstavnike međunarodnih organizacija. 

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić naglasila je potrebu za rodno osjetljivijim politikama djelovanja kada se radi o ljudskoj sigurnosti. 

“Žene i muškarci imaju različite sigurnosne potrebe, interese i prioritete i oni se kao takvi moraju uzeti u obzir pri kreiranju sigurnosnih politika, programa i mjera,” rekla je Filipović-Hadžiabdić. 

Vršilac dužnosti šefa Misije OSCE-a u BiH Alexander Chuplygin komentirao je ratificiranje Istanbulske konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici i izradu revidiranog akcionog plana za provedbu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 "Žene, mir i sigurnost”.  

OSCE smatra da su ravnopravnost spolova i prava žena sastavni dio sveobuhvatne sigurnosti. Nasilje u porodici, trgovina ljudima, radna eksploatacija, neadekvatno učešće u politici i nedovoljna zastupljenost žena u sigurnosnom sektoru ostaju ključna pitanja u Bosni i Hercegovini. 

Sedmicu ravnopravnosti spolova u Parlamentaroj skupštini Bosne i Hercegovine organizirali su Agencija za ravnopravnost spolova BiH, Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma BiH i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Veliki broj nevladinih organizacija, ambasada i međunarodnih organizacija je održao niz aktivnosti koje su imale zajednički cilj da ojačaju ulogu žena u svim sferama života u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije