Završen ovogodišnji Giro di Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Završen ovogodišnji Giro di Sarajevo

Ovogodišnja, treća, sada već tradicionalna biciklistička trka kroz Sarajevo „Giro di Sarajevo“ uspješno je završena u nedjelju. Veliki broj biciklista startao je u 17 sati ispred hotela Terme na Ilidži, a cilj je bio na Vilsonovom šetalištu.

Giro di Sarajevo promoviru kulturu vožnje bicikla kao rekreacije ali i korištenje bicikla kao alternativnog, ekološkog prijevoznog sredstva.

Ove godine akcenat su stavili na sigurnost biciklista, svima je preporučena zaštitna kaciga, a biciklisti su ukratko upoznati i sa svojim obavezama i pravima kao učesnici saobraćaja.

I ove godine skupilo se oko pet do šest stotina Sarajlija, koji su uživali u lijepom danu i opuštenoj vožnji biciklom kroz mirne ulice Sarajeva.

Predsjednik udurženja 'Giro di Sarajevo' Nisad Selimović kaže za Radio Sarajevo da ga posebno raduje činjenica što su biciklisti ove godine mnogo disciplinovaniji.

"Već izgledamo kao jedna homogena skupina, koja zajedno vozi i uživa. Nije bilo nikakvih problema, bio je prelijep osjećaj voziti se glavnim ulicama i osjetiti samo zveket lanaca na biciklima", kaže Selimović.

Na startu i cilju utrke prikupljan je novac za Salku Aljevića, teško nastradalog biciklistu kojeg je prije osam mjesec povrijedio neoprezni vozač automobila. Organizatori kažu da su jako zadovoljni i tom akcijom, kao i činjenicom da su sponzori obezbijedili simbolične nagrade za sretne učesnike.

"Na kraju smo podijeli deset kaciga i pet svjetala. I na taj način želimo poslati poruku o sigurnosti biciklista u saobraćaju", dodaje predsjednik udruženja Giro di Sarajevo.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije