Zavičajni muzej u Visokom pokazuje da kultura nije zanemarena

Radiosarajevo.ba
Zavičajni muzej u Visokom pokazuje da kultura nije zanemarena

U okviru aktivnosti obilježavanja 60 godina postojanja Zavičajnog muzeja u Visokom danas je u organizaciji muzeja i pod pokroviteljstvom Općine Visoko održan okrugli sto o temi 'Muzeologija danas'.

''Zavičajni muzej u Visokom pokazuje da kultura u BiH nije zanemarena, barem kad je u pitanju ovaj grad'', kazao je arheolog i historičar Enver Imamović.

On je istaknuo da je obilježavanje 60 godina postojanja kulturne institucije u situaciji kada je kultura u potpunosti zanemarena od velikog značaja i za grad u kojem djeluje, ali i za cijelu državu.

Naglasio je da je vidljivo ulaganje velikog truda u muzejske aktivnosti, ali da se sve to isplati.

Imamović je podsjeto da Zavičajni muzej na svojoj teritoriji ima najznačajnije lokalitete u Bosni i Hercegovini kad je u pitanju prošlost. Izdvojio je Arnautoviće, Mile, mjesto gdje su krunisani banovi i kraljevi te grobnicu bosanskih vladara i kraljevski grad Visoki.

''U uskom krugu nalazi se toliko bogatstava da je funkcionisanje muzeja od krucijalnog značaja'', kazao je Imamović, te dodao da su za opstanak Zavičajnog muzeja zaslužni entuzijasti koji intenzivno rade i kada je kultura na koljenima.

Jedan od učesnika okruglog stola profesor Enes Kujundžić dijeli mišljenje da je obilježavanje 60 godina postojanja muzeja veliki događaj za Visoko, ali i BiH. Dodao je i da su prilike tog tipa dobar povod za razgovor o muzejskoj djelatnosti.

Podsjetio je na UNESCO-ovu konvenciju o zaštiti kulturne baštine iz 2006. godine, a koju je BiH dvije godine poslije potpisala, ali ne i provela

Direktor Zavičajnog muzeja Senad J. Hodović kaže da je optimist, a siguran je da će doći vrijeme kada će rad institucija kulture biti više cijenjen.

Ponosan na 30 godina rada u Zavičajnom muzeju u Visokom i 60 godina postojanja te institucije kazao je da je muzej u Visokom jedan od najstarijih u BiH.

''Kultura je osnova, kultura nije potrošnja, međutim bh. političari prvo štede na kulturi'', kazao je Hodović te dodao da Zavičajni muzej dijeli sudbinu muzeja u BiH te da su rezultati koje postiže visočki muzej plod mukotrpnog rada i zalaganja.

Obilježavanje 60 godina postojanja Zavičajnog muzeja u Visokom počelo je jučer otvorenjem manifestacije 'Sedmica Zavičajnog muzeja - Visoko'. U Zavičajnom muzeja postavljena je retrospektivna izložba '60 godina rada Zavičajnog muzeja Visoko'.

U srijedu će biti upriličena izložba učeničkih literarnih i likovnih radova u organizaciji Zavičajnog muzeja i Fondacije 'Visoki' pod nazivom 'Kulturno-historijsko naslijeđe Visokog i okoline', dok će u četvrtak svečanom dodjelom priznanja i zahvalnica pojedincima i kompanijama biti završeno obilježavanje ovog, za kulturu BiH, važnog događaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije