Zatvara se Umjetnička galerija BiH!

Radiosarajevo.ba
Zatvara se Umjetnička galerija BiH!

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, institucija od državnog značaja za zaštitu i promociju kulture i likovne umjetnosti, nakon 65 godina bogatog i neprekinutog djelovanja, primorana je prestati sa radom za javnost, saopćeno je u srijedu.

UGBIH je najstarija bosanskohercegovačka institucija koja se bavi likovnom umjetnošću. Osnovana je 1946. godine. Danas čuva preko 6 000 umjetničkih djela, što je čini jedinstvenom institucijom na prostoru Bosne i Hercegovine, a svojim brojem djela parira brojnim muzejima u regionu i šire. O važnosti ove instutucije, osim broja djela, svjedoče i bogate kolekcije: Bosanskohercegovačka umjetnost, Međunarodna kolekcija donacija, Jugoslovenska umjetnost, Ferdinand Hodler, Ikone, Kolekcija fotografija i Likovni arhiv „NADA“. Pored pomenutog fundusa UGBiH sadrži i bogato odjeljenje dokumentacije i biblioteke, važan centar za naučno istraživački rad, posebno iz oblasti bosanskohercegovačke umjetnosti. Jedinstvena je i po restauratorskoj radionici, u njenom sastavu, koja je opremljena najsavremenijom opremom u BiH.

Situacija u kojoj se Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine nalazi proteklih 15 godina, a koja je kulminirala zadnjih mjeseci, primorala nas je da donesemo odluku da od 1. septembra 2011. godine zatvorimo za javnost, saopćeno je.

Detaljnije o razlozima zatvaranja javnost i mediji biće obaviješteni na sutrašnjoj press konferenciji. 

UG BiH 1996. i 2011. Foto: Jim Marshall



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije