Zašto Suljagić šuti o ilegalnom studiju?

Radiosarajevo.ba
Zašto Suljagić šuti o ilegalnom studiju?


Komisija za pravdu, ljudska prava i građanske slobode Skupštine Kantona Sarajevo potvrdila je u svome aktu od 22. aprila 2011 tvrdnje studenta Teufika Hadžiahmetovića o nelegalnosti postdiplomskog studija „4+1“ na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Narušena ljudska prava

Utvrđeno je da su studentima FPN-a, „narušena ljudska prava od strane navedene ustanove u smislu nemogućnosti sticanja validnih diploma nakon uspješnog okončanja postdiplomskog studija i naplati cijene studija u iznosu od 5.500,00 KM“, što je u suprotnosti sa Odlukom Vlade Kantona Sarajevo“.

Komisija je u istom aktu od Tužilaštva KS zatražila dostavljanje podataka u kojoj je fazi istraga vezena za tužbu Teufika Hadžiahmetovića protiv FPN-a. Ministarstvu pravde i uprave i Ministarstvu obrazovanja i nauke KS je sugerisano da hitno pokrene „izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju koje bi precizno definisale sankcije za uposlene na visokoškolskim ustanovama koji su procesuirani od strane nadležnog organa ili svojim ponašanjem narušavaju ugled fakulteta, odnosno akademske zajednice.

Komisija je, dakle potvrdila pisanje portala Radiosarajevo.ba. Uprava FPN-a u Sarajevu ne samo da je odgovorna za nelegalno naplaćivanje '4+1' studija, već i za to da studenti po završetku ovog kursa ne mogu dobiti validne diplome, odnosno da se radi o prevari. Hadžiahmetović se u tom smislu ponovo obratio kantonalnoj inspekciji, upozorivši na ono o čemu je nedavno pisao naš portal: da se na FPN-u već zakazuju odbrane „magistarskih radova“, baš kao da se ništa nije dogodilo. Podsjetimo, Općinski sud u Sarajevu je donio presudu kojom su pravno lice J. U. Fakultet političkih nauka i fizičko lice, bivši dekan FPN-a Mirko Pejanović dužni isplatiti 15.000 KM zbog protivzakonitih aktivnosti.


Poslanik koji ne poštuje sud

Pejanović prilikom izricanja presude nije našao za shodno pojaviti na ročištu, žaleći se na navodne zdravstvene poteškoće. Pa ipak, na osnovu dokumenata do kojih je došao naš portal, Pejanović je, preko svoga advokata, slučaj pokušao vratiti u pređašnje stanje što je Općinski sud trajno onemogućio Rješenjem od 9. maja 2011. Prema drugom dokumentu koji posjedujemo, Pejanovića je još jednom ispitala kantonalna inspekcija i utvrdila iste nepravilnosti. Kazna naravno nije plaćena, a Pejanovića je partija čiji je član (SDP BiH), bez ikakvog osvrtanja na nezakonite aktivnosti za koje je odgovoran, nagradila poslaničkim mandatom u Federalnom parlamentu.

O tome da li će FPN platiti kaznu i okončati varanje studenata, željeli smo razgovarati novoimenovanim dekanom FPN-a, prof. dr. Šaćirom Filandrom, no on je novinaru našeg portala saopštio da ne može razgovarati o toj temi jer je „na moru“! O tome koliko će godišnji odmor gospodina Filandre utjecati na činjenicu da će mnogi od studenata dobiti diplomu koja nije validna, svakako ćemo pisati u nekoj od narednih razrada ove teme.


Suljagić se ne odaziva

No vratimo se sada konkretnom slučaju. Teufik Hadžiahmetović je akt Komisije za pravdu, ljudska prava i građanske slobode proslijedio rektoru Univerziteta u Sarajevu Faruku Čaklovici, koji je, svojevremeno, izjavio kako su 'Aferu Magistrat' „časnom profesoru Pejanoviću“ podmetnuli „oni s Pala“! Na upit da li će kao rektor univerziteta potpisati diplome koje su rezultat kršenja Zakona o visokom obrazovanju, Čaklovica, očekivano, nije odgovorio.

Hadžiahmetović je spomenuti akt, zajedno sa drugim relevantnim dokumentima, uključujući sudsku presudu, čak dva puta proslijedio i aktuelnom ministru obrazovanja KS, Emiru Suljagiću (SDP), koji je u intervjuu za naš portal izjavio da se zakonske odredbe ne smiju dovoditi u pitanje. Uprkos tome, Suljagić još uvijek nije (nakon 24 dana) našao za shodno da odgovori Hadžiahmetoviću, niti da spriječi daljnje nelegalno naplaćivanje nevalidnih magistarskih diploma, iako mu je drugi Hadžiahmetovićev dopis uručen 27. 6., dakle nakon što je održano više odbrana spornih „magistarskih radova“ na FPN-u.

Dopis ministru Suljagiću

Hadžiahmetović se obraćao i drugim instancama: Ministarstvu pravde i uprave KS, Komisiji za obrazovanje, nauku, kulturu i sport KS i Komisiji za mlade KS i Instituciji ombudsmena za ljudska prava u BiH.

Birokratsko vozanje po labirintima

Ministrica pravde i uprave KS Dijana Tabori je Hadžiahmetovića izvjestila da ministarstvo „nije nadležno za pripremu izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju“, te da o tom zaključku nije obaviješteno „obzirom da je isto neposredno dostavljeno nadležnom Ministarstvu obrazovanja i nauke“.

Komisija za obrazovanje, nauku, kulturu i sport KS je Hadžiahmetovića obavijestila da je razmatrala njegov zahtjev, te da je od Skupštine Kantona Sarajevo zatražila da od Ministarstva obrazovanja i nauke „zatraži dodatne informacije vezane za probleme koje Teufik Hadžiahmetović navodi u svojoj predstavci i da to bude što prije.“ Komisija za mlade na čelu sa izvjesnim Branislavom Crnogorcem se nije potrudila ni odgovoriti Hadžiahmetoviću. Cjelokupan birokratski labirint se dakle svodi na to da ministar Suljagić mora informirati one koji su već informirani o onome o čemu je već više puta informiran.

Hadžiahmetović se obratio i Kantonalnom tužilaštvu, odnosno glavnoj tužiteljici Nives Kanevčev i tužiocu Seadu Kreštalici, kako bi se Komisiji za pravdu, ljudska prava i građanske slobode mogli dostaviti podaci o napretku istrage. Hadžiahmetović je obaviješten da mu ne mogu ništa reći, jer još uvijek „traje predistražni postupak“. Taj „postupak“, uz sve predočene dokaze traje već 10 mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije