Zašto ptić nije krenuo u vrtić: Jedanaest krugova roditeljskog pakla u Sarajevu

8
Radiosarajevo.ba
Zašto ptić nije krenuo u vrtić: Jedanaest krugova roditeljskog pakla u Sarajevu
Foto: PrtScr / Ilustracija iz slikovnice "Kako je ptić krenuo u vrtić" (Malik, Sarajevo)

Piše: Faruk Vele

"Dobro došli!

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je u želji da vam olakša upis djece u predškolske ustanove omogućio uslugu online upisa tako da možete iz udobnosti svoje kuće podnijeti zahtjev za upis djeteta u odabrani dječji vrtić..."

Oglasio se sud u Bijeljini o presudi pedofilu koji je pobjegao: Ne žele odgovoriti na jedno pitanje

Oglasio se sud u Bijeljini o presudi pedofilu koji je pobjegao: Ne žele odgovoriti na jedno pitanje

Ova poruka na platformi EMIS za online upis djece u vrtiće u Kantonu Sarajevo o kojoj se ovih dana mnogo govori u ovom dijelu BiH, sve uz fotografiju sretnog zaigranog djeteta, trebala je biti ohrabrenje za roditelje mališana jasličkog i predškolskog uzrasta za inače stresan period prvih odvajanja od voljenih malih bića i njihovog stjecanja najranijih iskustava van porodičnog doma.

"Fali ti jedan papir"

No, kako su i putevi ka paklu često popločani onim poznatim dobrim namjerama, tako se i ova "reforma" u obrazovnom sektoru pretvorila u jedanaest krugova Inferna za porodice, skrbnike, hranitelje onih o kojima moramo brinuti. Inferna poslije kojeg je velika mogućost da vaš "ptić uopće ne krene u vrtić"!

Zašto 11, a ne Danteovih 12 krugova pakla? Simbolično. Zato što je na platformi EMIS postoji upravo 11 tačaka koje roditelj, zajedno s institucijama i ustanovama, mora proći kako bi se njegovo dijete ili djeca napokon našlo/li u krugu vršnjaka. Ili, ipak, – ne!

Nekim od tih "krugova pakla" ćemo se baviti u ovom tekstu.

Elem, nakon registracije djeteta u sistem i tzv. OID broja, slijedi "verifikacija podataka", pa ispravka grešaka. Tokom tih aktivnosti može vam se desiti belaj - kao autoru ovih redaka - da Ministarstvo najprije odbije verificirati dokaz o zaposlenju supružnika, majke, jer se ne radi o "potvrdi", već "rješenju". To je onaj "jedan" nedostajući "papir" što svakoj nedobronamjernoj birokratkinji na šalteru donese makar jednu godinu života kada vam radosno saopći da ga – nemate!

Problemi na platformi EMIS
Foto: Radiosarajevo.ba: Problemi na platformi EMIS

Birokratija kao birokratija (kažu da ubije više ljudi nego sve bolesti i potresi zajedno), potvrda se čeka. Ali, EMIS ne čeka…

Kada otac brže-bolje dobije i uploaduje "potvrdu" o svojem, zaposlenju (a vrijeme ide…), sistem mu ne dozvoli da pristupu sekciji "Izbor vrtića". Šta je sad?! Onaj dokument o majčinom zaposlenju "nije verificiran", pa blokira. Ko federalna vlast! A neverificirani dokument se ne može povući ni natrag. Ovo jedan čovjek ne može sam…

Nakon molbi "svemoćnom" sistemu podrške, platforma (podrška je bila ažurna) EMIS verificira dokumente…

Radost je u kući! Ali, vi ste već izgubili dragocjeno vrijeme. To nas vodi u nove probleme.

I onda, zaista - hladan tuš! Dostupan je, barem formalno, još mali broj slobodnih mjesta, i to prilično daleko od mjesta vašeg stanovanja. Primjerice, živite na prostoru općine Ilidža, a ostala su vam dostupna mjesta u Lješevu kod Ilijaša, u Vogošći, Buća Potoku i slično.

Ipak, nakon višednevnog stresa i brojnih dopisivanja odaberete "ono što je ostalo".

Biramo tri vrtića u relativnoj blizini. Prvi, drugi i treći izbor. Nakon toga vjerujete da ste, hvala Bogu, riješili problem. Skinuta je velika briga. Nekako ćemo se snaći, voziti i dovoziti. Jer, majka uskoro mora na posao, porodiljsko odsustvo se bliži kraju.

Dok o tome razmišljate sistem vam, naravno, online, radosno saopćava:

"Ne nalazite se niti na jednoj rang listi!!!"

Gdje nestaju djeca?!

Čekajte, kako nije "niti na jednoj rang listi". Kako je moguće da dijete koje je uredno prijavljeno nije primljeno niti u jedan od tri odabrana vrtića?! Nije se našlo na bilo kojoj listi?! Ni iznad, ni ispod crte koja dijeli odabrane i manje sretnu djecu.

Problemi na platformi EMIS
Foto: Radiosarajevo.ba: Problemi na platformi EMIS

Tu dolazimo do suštine problema, ali i zbunjenosti roditelja nedostatkom informacija od "nadležnih". Naime, u trenutku apliciranja EMIS sistem je pokazivao da broj slobodnih mjesta u odabranom vrtiću. Oni vrtići koji su popunjeni ionako su sklonjeni iz sistema i njih, jasno, niste mi mogli ni birati.

Ako je roditelj izabrao slobodna mjesta u vrtićima, kako je moguće da je čak tri puta omanuo?! Uredu, neka i to. Ali zašto se djeca ne rangiraju na potpunim listama s cjelovitim bodovanjem i rangiranjem, kako za one koji su "prošli", tako i za one koji će "više sreće potražiti drugi put". Gdje nestaju djeca?!

Ili je ovakav način odabira krajnje netransparentan i neobjektivan? Da li je nastojanjem da se riješi problem nedovoljnog mjesta u "državnim" vrtićima i uvođenjem programa sufinansiranja u privatnim (što je u osnovi za svaku pohvalu) napravljen, zapravo, širi problem…

Online platformom protiv e-maila

Pojedini roditelji se žale da od augusta 2022. pokušavaju upisati dijete u jedan od tri vrtića u blizini. Tvrde da su službenici kojima se obraćaju drski, da su obraćali i ministrici Naidi Hota Muminović, njezinom zamjeniku itd. Ali, avaj!

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo roditeljima poručuje da se mogu žaliti, ali tek je to do kraja demaskiralo ovaj nakaradni koncept! Naime, u cilju "olakšavanja" procesa za sve učesnika online upisa djece, Ministarstvo je izradilo obrazac za podnošenje prigovora na upisni rok u predškolske ustanove za školsku 2022/2023 godinu.

E, pazite sad. Obrazac za žalbe je dostupan u šalter sali/pisarnici Vlade Kantona Sarajevo (Ul. Reisa Džemaludina Čauševića broj 1/prizemlje) i, navodno, na sljedećem linku: https://mo.ks.gov.ba/sites/mo.ks.gov.ba/files/obrazac_prigovor_1.doc.

Kada linku pokušate pristupiti dobit ćete obavijest da "stranica nije pronađena"!

Problemi na platformi EMIS
Foto: Radiosarajevo.ba: Problemi na platformi EMIS

Ali to je manji problem, naći će se formular... Mi smo snalažljiv svijet.

No, vidite ovo. Prema Uputstvu za podnošenje prigovora na upisni rok u predškolske ustanove za školsku 2022/2023.godinu, prigovor se podnosi lično, i to isključivo "u šalter sali/pisarnici Vlade Kantona Sarajevo". I još nešto. Iako je EMIS online platforma i zamišljena "da možete iz udobnosti svoje kuće podnijeti zahtjev za upis djeteta u odabrani dječji vrtić...", Vlada KS poručuje da "neće uzeti u razmatranje" prijave koje stignu e-mailom!!! Aferim!

Da ponovimo, online platofrma ne prima elektronsku poštu, već isključivo pismene žalbe! Šta bi od "zelene vlade" i brige za zaštitu okoliša?

Roditelji su još od prošle godine ogorčeni EMIS sistemom. O tome svjedoče i novinarski tekstovi poput ovog kolega sa Akte.

Otvoren je i slučaj u Uredu za žalbe KS, ali problem, očito, ostaje. A, roditeljske glasove niko da čuje. Gdje je i šta radi ministrica Naida Hota Muminović? Zašto se "nova" vlast ponaša kao ona koja je dobila crveni karton građana? Gdje su ona početna lepršavost, entuzijazam, transparentnost, Facebook, Twitter, IG... širom otvoreni prema građanima, dobronamjernost?

Nije valjda da se svaka kritika doživljava kao napad?!

Haj'mo rješavati probleme građana koji plaćaju porez!

I, da. Zašto, ljudi, ali stvarno zašto umjesto boljeg u 21. stoljeću poslije svake "reforme" mi dobijemo gore rješenje?! Zašto?!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije