Zašto Kusturica tuži medije?

Radiosarajevo.ba
Zašto Kusturica tuži medije?

Reditelj Emir Kusturica podnio je tužbu protiv portala E-novine zbog objave teksta u kojem se dovodi u vezu sa Veselinom Vukotićem, osuđenim ubicom, kojeg Crna Gora potražuje od Srbije. Kusturica za Radio Slobodna Evropa kaže da želi da vidi kako će se na sudu dokazati ovi navodi, dok urednik E-novina Petar Luković i Nezavisno udruženje novinara Srbije navode da je riječ o pritisku i pokušaju gušenja nezavisnog medija.

Autori teksta pod naslovom "Novogodišnja bajka za ubice", koji su E-novine preuzele sa sajta Peščanika, potanko opisuju spregu vlasti i podzemlja i vezu Veselina Vukotića sa ubistvima pod okriljem Službe državne bezbjednosti. Emir Kusturica se spominje kao njegov prijatelj i osoba za vezu sa Službom u vrijeme kada se kraјem devedesetih i početkom 2000-tih Vukotić u inostranstvu skrivao od Interpolove potjernice koju je za njim raspisala Crna Gora.

Kusturica E-novine tuži zbog povrede ugleda i časti, i za nanijetu duševnu bol traži odštetu u iznosu od 20 hiljada eura.

"Vrlo je zanimljivo kada neko ko se diči slobodom napiše članak o vama kao o čovjeku koji je bio ‘reditelj Službe’ i koji je profesionalnom ubici dobacivao novac u vrijeme dok je ovaj bio u bjekstvu, pa sam tužbu podnio iz radoznalosti i čisto da vidim kako neko može da potkrijepi takvu optužbu i koji su to dokazi. Mislim da je sud najbolje mjesto da se utvrde granice nečije slobode i šta zapravo o ljudima može da se piše", kaže za RSE Emir Kusturica.

Jedan od autora teksta Zoran Janić kaže za Radio Slobodna Evropa da stoji iza svega što je napisao. Pa i iza rečenice u kojoj se, pozivajući se na tvrdnje poјedinih izvora iz redova Službe, navodi da je "Kusturica obavljao ulogu kurira između SDB Srbiјe (Stanišića) i Vukotića, prenoseći ovome poruke, a često i novac".

"Za tu njegovu ulogu smo se ogradili jer je to informacija koja potiče iz insajderskih redova. I kao što je svima poznato, takve informacije se ne mogu dokazati crno na bijelo, osim u slučaju da se konačno izvrši reforma posljednje nereformisane tajne službe u istočnoj Evropi. Sam tekst bazira se na mahinacijama države Srbije oko profesionalnog ubice Vukotića, iz čega se vidi da se podivljala Služba potpuno otrgla svim demokratskim kontrolama. Emir Kusturica je spomenut uzgredno, kao epizodista jer on u cijeloj toj priči i jeste epizodista i gdje za njega kažemo da je prijateljovao sa Vukotićem, da to nije krio i za to postoje desetine svjedoka", navodi Janić.

Na pitanje o njegovim vezama sa Vukotićem, Emir Kusturica za RSE kaže:

"Ne znam je l’ ste vi počeli istragu ili vas zanima to novinarski? Ja sam, za vašu informaciju, upoznao najveće kriminalce na svijetu i žao mi je što nisam recimo upoznao Panča Vilju zato što bi mi pomoglo u kreiranju njegovog lika. A pitanje da li sam ja sa nekim bio prijatelj ili nisam to je potpuno intimno, i vidim da ste vi u vezi sa ovima koji su mene blatili. Kada vi, kao Slobodna Evropa ili kao E-novine obilježite nekoga da je u svom životu bio Služba bezbjednosti, da je servisirao ubicu tako što mu je slao novac, to znači da je bio aktivan u kolaboraciji sa ubicom. Ja bih volio da vidim taj dokaz. I tih 20 hiljada eura da im uzmemo, da damo nekoj djeci koja bi mogla to svrhovito da iskoriste."

Luković: "Dimni zastor"

Činjenicu da se reditelj odlučio za tužbu protiv E-novina, koje su tekst prenijele, a zbog načina na koji je plasiran, urednik portala Petar Luković (također tužen) čita kao svojevrsan vid pritiska nezavisni medij u Srbiji.

 
"Ova tužba je samo veliki dimni zastor za obračun sa E-novinama. Mi već skoro godinu dana imamo strahovitih problema, od raznih vrsta prijetnji, do pokušaja političke vrhuške da nas svojim ekonomskim metodama uništi. Mi smo valjda jedini portal na svim ovim prostorima koji nema skoro nijedan jedini oglas. Mislim da je tu Kusturica iskorišten kao neka vrsta atentatora, neka crna ruka sa Mokre Gore. Tražiti od nas 20 hiljada eura znači da možemo odmah da zatvorimo radnju i da se pokupimo kućama. Mi te pare nemamo, niti će ikad dobiti. A ako je ideja da se ja kao tuženi stavim u zatvor, sa zadovoljstvom prihvatam. Ako je to želja države, onda mogu da im poručim ovim putem – slodobno, čekam vas", kazao je Luković.

Portalu E-novine, rijetkom i najeksplicitnijem kritičaru vlasti u Srbiji kada je riječ o domaćim medijima, upravo je prenošenje tekstova jedan od  načina funkcionisanja.

"Po novom zakonu je jednako kriv onaj koji prenese nečiji tekst, kao i onaj koji tekst objavi. Pa naravno da ja ne mogu sve da provjeravam. U vrijeme interneta i tehnoloških komunikacija ovog tipa, prenošenje tekstova je suština. Ako se to pravo u Srbiji oduzima, dakle da ja moram da provjeravam svaki tekst, to je onda kretenski. Ali to prije svega govori o ovoj zemlji i o poslanicima, državi, vladi, predsjedniku, i svima koji su donijeli ovakav idiotski zakon", zaključuje Luković.

Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra da tužba Emira Kusturice protiv E-novina i odštetni zahtev od 20.000 eura predstavljajaju otvoren pritisak na redakciju tog internet portala.

"NUNS se oštro protivi u posljednje vrijeme učestaloj praksi da pojedinci, poput Kusturice, procjenjujući navodnu pretrpljenu štetu astronomskim iznosima, dovode u opasnost sam opstanak medija", navodi se u saopštenju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije