Zašto divljaju cijene namirnica u KS, kolike su kazne i kako prijaviti?

7
L.S.
Zašto divljaju cijene namirnica u KS, kolike su kazne i kako prijaviti?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Cijene osnovnih životnih namirnica, ali i svih ostalih proizvoda drastično su povećane kako u Sarajevu, tako i drugim gradovima BiH, a u svakoj prodavnici cijene su drugačije.

Zašto je to tako? Nakon svake Nove godine imamo povećanje cijena na tržištu? Ko je nadležan i odobrava ovakvu situaciju?

Za portal Radiosarajevo.ba pojasnili su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP KS).

Detalji nove policijske akcije u Sarajevu: Objavljeni inicijali šest uhapšenih osoba

Detalji nove policijske akcije u Sarajevu: Objavljeni inicijali šest uhapšenih osoba

"Odredbama Zakona o kontroli cijena FBiH, Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH i Zakona o zaštiti potrošača u BiH određeni su načini formiranja i isticanja cijena, sprečavanje nedopuštenog trgovanja, te primarno zaštita potrošača.

Inspektori tržišno-turističke inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo u svojim redovnim i usmjerenim inspekcijskim nadzorima vrše kontrolu pridržavanja odredaba navedenih zakona kod subjekata nadzora, te za utvrđene nepravilnosti u radu poduzimaju zakonom propisane mjere", ističu iz KUIP KS za portal Radiosarajevo.ba. 

U prethodnom periodu prioriteti inspekcijskog djelovanja kantonalnih tržišno-turističkih inspektora bili su fokusirani na kontrolu primjene odredaba Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena kojom je propisano kao mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanje marže u trgovini (kalkulativne cijene) za pojedine proizvode.

Cijene u Sarajevu danas - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Cijene u Sarajevu

"Shodno navedenoj odluci Vlade FBiH trgovci su obavezni utvrditi i primjenjivati marže tako da iste ne prelaze razinu marži tih proizvoda na dan 31.12.2020. godine. Mjere neposredne kontrole odnose se na proizvode osnovnih životnih namirnica i osnovnih higijenskih potrepština, naftne derivate i druge proizvode koje prodaju privredna društva i druga pravna i fizička lica koja obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo.

Tokom 2021. godine kantonalni tržišno-turistički inspektori su izvršili 2.350 inspekcijskih nadzora nad radom subjekata nadzora, a po osnovu kontrole primjene odredaba Zakona o zaštiti potrošača u BiH ("Sl. glasnik BiH", broj: 25/06 i 88/15), Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH ("Sl. novine FBiH", broj: 40/10 i 79/17) i Zakona o kontroli cijena ("Sl. Novine FBiH", broj: 2/95 i 70/08), prilikom čega je izdato 680 prekršajnih naloga u vrijednosti novčane kazne od 715.023,00 KM", pojašnjavaju iz KUIP KS za portal Radiosarajevo.ba.

U periodu od aprila 2021. godine do decembra 2021. godine izvršeno je i 159 inspekcijskih nadzora nad radom subjekata nadzora po osnovu primjene odredaba Odluke o izmjeni odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kao i odredaba Odluke o mjerama neposredne kontrole cijena određenih proizvoda od interesa za Kanton Sarajevo, utvrđivanjem marži prilikom čega su izdata 84 prekršajna naloga u iznosu od 49.410,00 KM.

Bitno je dodato da u uslovima slobodnog formiranja cijena na tržištu, privredni subjekti formiraju cijene proizvoda i usluga prema uvjetima tržišta, a inspektori kontrolišu da li su privredni subjekti utvrdili pravila o načinu formiranja cijena, kao i da li se pridržavaju tih pravila.

"U konkretnom slučaju, ukoliko trgovac u promet stavi proizvod sa utvrđenom kalkulacijom, koja je upisana i provedena kroz ulaznu dokumentaciju u skladu sa važećim zakonskim propisima, a istaknuta maloprodajna cijena odgovara cijeni kalkulcije, tržišno-turistički inspektor nema osnova za poduzimanje prekršajne prijave.

Ukoliko uoče navedenu nepravnilnost kupci imaju mogućnost o istom obavijestiti nadležnu inspekciju na jedan od poznatih i dostupnih načina.

Zakon o kontroli cijena za navedene prekršaje predviđa novčane kazne u minimalnom iznosu od 500,00 KM za pravno lice, 200,00 KM za odgovorno lice u pravnom licu i 500,00 KM za fizičko lice/obrtnike", istakli su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo za portal Radiosarajevo.ba.

Kako i gdje prijaviti?

Prijave, pritužbe i bilo kakve nepravilnosti koje uoče, građani mogu prijaviti na slijedeći način:

1. putem e-maila: kuip@kuip.ks.gov.ba
2. na dežurni telefon 033 770 156, u vremenu od 8:00 - 16:00 sati
3.Slanjem poruke putem vibera na broj 061 160-926 radnim danima od 16:00-22:00 sata i vikendom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije