Zaštita okoliša: Svjetsko, ali i svakodnevno pitanje

Radiosarajevo.ba
Zaštita okoliša: Svjetsko, ali i svakodnevno pitanje


Svake godine 5. juna, ljudi širom planete obilježavaju Svjetski dan okoliša. Stotine hiljada aktivnosti usmjerenih za poboljšanje stanja okoliša i bolju budućnost Zemlje odvija se u gotovo svakoj zemlji na svijetu.

Glavnom gradu BiH ove je godine pripala je čast da od 3. do 5. juna kroz niz aktivnosti obilježi Svjetski dan okoliša, kao domaćin proslave za region Evrope, u organizaciji Programa Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP), vlade Bosne i Hercegovine i mnogobrojnih lokalnih partnera i sponzora.

 Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana okoliša usmjerena je na smanjivanje otpada od hrane i odvija se pod motom Misli.Jedi.Štedi (Think.Eat.Save).

Centralna manifestacija obilježavanja Svjetskog dana okoliša za region Evrope održana je danas, 5. juna 2013. godine u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu. Na manifestaciji je prezentovan prvi Izvještaj o stanju okoliša u BiH, a uručena je nagrada za novinarski konkurs o izvještavanju o okolišu koji je raspisala Misija OSCE-a u BiH.

Nakon manifestacije, održana je konferencija za medije na kojoj su govorili ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, šef Misije OSCE-a ambasador Fletcher M. Burton, rezidentni koordinator UN-a za BiH Yurij Afanasijev, direktor UNEP-a za Evropu Jan Dušik, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i ministrica okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine Branka Đurić.

''Pitanje okoliša je svjetsko, ali i svakodnevno pitanje, pitanje sigurnosti, stabilnosti i mira. Veliku ulogu u cijelom procesu imaju i mediji, čiji je zadatak da rade na educiranju i informisanju javnosti o ovoj problematici'', istakao je šef Misije OSCE-a, ambasador Fletcher M. Burton.

Na konferenciji za medije se govorilo o tome kako se setom zakona, kako u FBiH, tako i u RS-u, nastoji po evropskim zakonima urediti ova oblast, budući da je za razvoj jedne zemlje pitanje zaštite životnog okoliša jako bitan segment.

''Dan u kojem ćemo promišljati o važnosti zaštite okoliša ne bi trebao biti samo jedan dan u godini, time bismo se trebali baviti i ostala 364 dana'', poručili su govornici, dodavši kako se ovogodišnji Svjetski dan okoliša fokusira na činjenicu da trebamo razmišljati globalno, a raditi lokalno, te da se, motom 'Misli. Jedi. Štedi', kroz racionalnije korištenje hrane, promišljanje o tome šta kupujemo, te na koji način selektujemo i odlažemo otpad, želi skrenuti pažnja na mogućnost da se na otpad gleda kao na sirovinu.

Javna proslava na Vilsonovom šetalištu



Građani Sarajeva su jučer z poslijepodnevnim satima imali priliku učestvovati u javnoj proslavi Svjetskog dana okoliša na Vilsonovom šetalištu. Predstavnica UNEP-a za BiH Amina Omičević je, u ime organizatora, izrazila je zadovoljstvo odzivom građana, poručivši da bi ovako lijepih manifestacija u budućnosti trebalo biti više.

Najveću pažnju posjetilaca privukla je biciklistička manifestacija, koju je organizovala Nevladina organizacija 'Horizont', uz podršku ambasada Francuske i Austrije u BiH.  Na Vilsonovom šetalištu postavljen je biciklistički poligon, na kojem su svoje biciklističke vještine pokazivali mališani i mladi iz Dječijeg SOS sela.

''BiH ima jako lijepu prirodu, koju treba zaštiti, a mlade ljude trebamo naučiti da čuvaju prirodu koju imamo'', poručio je francuski ambasador u BiH Roland Gilles, koji je ukazao na važnost zaštite okoliša.

Jedna od atrakcija tokom javnog proslavljanja Svjetskog dana okoliša bilo je i dijeljenje tradicionalnog španskog jela paella, koji je pripremao Kenan Sirhatlić. On je pojasnio da je paella špansko nacionalno jelo, koje potiče iz Valensije.

''Za ovo jelo karakteristično je to što se svi sastojci mogu iskoristiti. Glavni je riža, ali sva druga hrana koja se ubaci se pojede, tako da se ništa ne baca'', rekao je Sirhatlić.

Doprinos javnom obilježavanju Svjetskog dana okoliša dali su i volonteri akcije Let’s Do It - očistimo zemlju za 1 dan, koji su poručili da je potrebno podizati svijest javnosti o značaju zaštite okoliša. Poručili su da se sve organizacije koje se bave zaštitom okoliša trebaju ujediniti jer 'ujedinjenim snagama možemo puno toga uraditi na zaštiti okoliša'.

Misli. Jedi. Štedi foto konkurs i izložba



Također, i okviru obilježavanja Svjetskog dana okoliša, 4. juna je u sarajevskoj Galeriji Boris Smoje upriličena izložba, kao i dodijeljene nagrade za foto konkurs Misli. Jedi. Štedi, na kojem su učestvovali su radovi polaznika Male škole fotografije, kursa Studija TNT i fotosekcije iz Kantonalne javne ustanove 'Dom za djecu bez roditeljskog staranja'.

Na konkusu je bilo prijavljeno više od 100 fotografija, nakon čega je izvršena selekcija, te je izloženo oko 60 fotografija. Na manifestaciji nagrađeno je pet fotografija, a mališanima iz 'Doma za djecu bez roditeljskog staranja', za uloženi trud i kolektivni rad, dodijeljen je fotoaparat, koji će im poslužiti za rad u fotosekciji. Autorica najinventivnijeg rada Ena Ibrović, učenica Male škole fotografije, izjavila je da organizovanje ovakvih i sličnih konkursa može doprinijeti podizanju svijesti javnosti o značaju zaštite okoliša.

Ovom izložbom organizatori su željeli podstaći i edukovati mlade fotografe i javnost o generalnom problemu neracionalnog bacanja i neiskorištavanja hrane, te o problemu nedostatka svijesti o okolišu i njegovoj zaštiti. Glavna poruka sarajevske manifestacije je "Zato što brinemo: dijelimo", a sadržana je u tri aspekta ideje dijeljenja oko kojih su koncentrisane sve aktivnosti – dijeli hranu, dijeli informacije, dijeli znanje.

''Poruka oslikava koncept dijeljenja kao univerzalni odgovor na globalne izazove današnjice i reflektuje tradiciju Bosne i Hercegovine i Sarajeva koja podrazumijeva pomaganje sugrađana, familije i susjeda, ali i stranaca, s najvećom pažnjom, dijeleći svoje obroke s onima kojima je to potrebno'', ističu organizatori.

Više informacija o Svjetskom danu okoliša u Sarajevu možete pronaći na web stranici www.dosarajevo.com ili Facebook stranici www.facebook.com/dosarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije