Zaključci sa regionalnog sastanka o stećcima

Radiosarajevo.ba
Zaključci sa regionalnog sastanka o stećcima

Održan je treći u nizu sastanaka u vezi sa zajedničkom kandidaturom stećaka za UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. 

Predstavnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije susreli su se u Beogradu 10. i 11. februara. 

Na pomenutom sastanku utvrđen je popis 30 nekropola koje će biti nominovane, od kojih se 22 nalaze na prostoru Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Sastanak je otvorio srbijanski ministar kulture Nebojša Bradić, podsjetivši da su, otkako je sa ministrima iz BiH, Hrvatske i Crne Gore potpisano pismo dobrih namjera 2009. godine, formirani stručni timovi koji su u prethodnih 15 mjeseci veoma dobro radili. Ministar je istakao da je zajednička nominacija stećaka na listu UNESCO-a veoma bitna jer je centralni Balkan u jednom trenutku bio jedinstven kulturni prostor na kome se nalazi više od 70.000 srednjovekovnih stećaka.

RadioSarajevo je ranije pisao o neophodnosti zajedničke nominacije koja bi išla iz pomenute četiri države.

Svaki spomenik pripada svakom građaninu

Razlog je taj što, da bi se nešto našto na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine, treba da se nominira iz države u kojoj se sada nalazi. Kako se nekropole stećaka nalaze na teritorije četiri države nastale raspadom SFRJ, bilo je neophodno da se one dogovore oko nominacije. 

Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Dubravko Lovrenović i Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović najavili su konferenciju za novinare 15. februara, na kojoj će objaviti više detalja u vezi sa nominacijom.

Naredni sastanak na kojem će se utvrditi definitivna lista nekropola održat će se u aprilu u Zagrebu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije