Zaključci konferencije o institucijama kulture

Radiosarajevo.ba
Zaključci konferencije o institucijama kulture

Kao što smo jučar pisali, u Sarajevu je u utorak 31. maja održana konferencija „Stanje institucionalne kulture u BiH“ koju je inicirao i organizirao Međunarodni teatarski festival MESS. 

Konferenciju je otvorio Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a detalje o diskusijama možete vidjeti ovdje

Na konferenciji je oko 40 direktora javnih kulturnih institucija u BiH donijelo su zaključke koje će uputiti svim nadležnim nivoima vlasti i kulturnoj javnosti.

U zaključcima stoji:

1.    Formiramo tijelo “Kulturna inicijativa” za kontinuirano djelovanje javnih institucija kulture u cilju provođenja usvojenog dokumenta “Strategija kulturne politike BiH 2008” i politike kulture na svim razinama vlasti.
2.    Insistiramo na autonomnosti odlučivanja u kulturi kako bi se osigurao nezavisan odnos kulturnih djelatnosti i umjetnosti spram društva i države, odnos lišen ideoloških i političkih zahtjeva. Samo tako će se učvrstiti demokratski stvaralački karakter kulture.
3.    Zahtijevamo hitno rješavanje pravnog i finansijskog statusa institucija kulture kojima je BiH osnivač, a u skladu sa odredbom 167 Lisabonskog sporazuma i principima UNESCO Konvencija o zaštiti i promociji kulturno-historijskog naslijeđa.
4.    Iniciramo odvajanje sredstava za kulturu kroz poresku stopu na svim nivoima vlasti u fondove za kulturnu djelatnost, radi efikasnije i pravednije raspodjele sredstava.
5.    Zalažemo se za novu finansijsku politiku u oblasti kulture koja ima za cilj transparentnost finansiranja i kriterija, otvaranje nove poreske politike koja će povezati privredne i kulturne interese, što podrazumijeva posebne poreske olakšice svima koji ulažu u kulturu, potiču stvaralaštvo umjetnika, kulturnih institucija ili umjetničkih organizacija.
6.    Donijeti strategiju za izgradnju i rekonstrukciju objekata iz oblasti kulture radi poboljšanja uvjeta rada, približavanja prezentacijskog i produkcijskog kvaliteta evropskim standardima.

Delegaciji EU u BiH će biti upućeno pismo kojim će se upozoriti na kršenje i odsustvo primjene odredbi Ustava BiH, Aneks 2, tačka 2 (kontinuitet pravnih propisa) od strane države prema kulturnim institucijama od državnog značaja, saopćili su organizatori konferencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije