Sjećanje na ubijene na Markalama: Zašto je ijedan ubijeni Sarajlija bio kriv agresoru?

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na ubijene na Markalama: Zašto je ijedan ubijeni Sarajlija bio kriv agresoru?
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / S današnje sjednice

Sarajevo, ali i cijela Bosna i Hercegovina danas se prisjeća masakra na pijaci Markale u kojem je 68 ljudi izgubilo svoje živote. 

Tim povodom je danas u Narodnom pozorištu održana zajednička sjednica Skupštine KS i općinskih vijeća na kojoj su prisutni odali počast žrtvama masakra na Markalama, a obilježio ju je govor potresenog čovjeka kojeg je naljutilo to što se o žrtvama priča o "nastradalim", a ne kao osobama koje su ubili agresori koji su Sarajevo držali četiri godine pod opsadom. Više o tome na sljedećim linkovima:

Incident na komemorativnoj sjednici: "Niko da kaže ko nas je pobio"
Nastavak bure na komemorativnoj sjednici: Čovjek se obratio i za govornicom

Inače, na sjednici se prvi obratio predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik.

Potom je govorila doktorica Amina Šiljak - Jesenković pročitala je odlomak iz svoje knjige koja govori o opsadi Sarajeva i žrtvama Markala.

"Ni dan danas neću shvatiti zašto je jedan Ahmed bio kriv tom agresoru koji ga je ubio. Nikada neću shvatiti zašto je ijedan ubijeni građanin Sarajeva bio kriv agresoru", rekla je.

Kazala je kako Sarajevo i Bosna i Hercegovina ne smiju zaboraviti žrtve Markala, jer se nakon Markala desila i Tuzlanska kapija i Srebrenica i mnogi drugi genocidi, zločini i masakri.

Podsjećamo, prvi od dva masakra na pijaci Markale, u samom centru Sarajeva, dogodio se 5. februara 1994. godine između 12:10 i 12:20 sati, kada je minobacački projektil kalibra 120 milimetara ispaljen sa položaja Vojske RS na području sela Mrkovići pao na prepunu gradsku pijacu. 

Tog subotnjeg podneva, 5. februara 1994. godine, na pijaci Markale poginulo je 68 Sarajlija dok je 144 teže ili lakše ranjeno.

Šezdeset i osam.

Duša. Života. Snova. Ideala. Nada. Sjećanja.

Šezdeset i osam!!!

Toliko ih je zauvijek zaspalo 5. februara 1994. na sarajevskoj pijaci Markale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije