Zagađena četiri kupališta u Banjoj Luci

Radiosarajevo.ba
Zagađena četiri kupališta u Banjoj Luci

Voda na kupalištima Zelena kod Zelenog mosta i u Ulici Save Kovačevića na Vrbasu, kao i na kupalištima Zeleni vir i Žuti most na Vrbanji nije za kupanje jer je mikrobiološki neispravna, pišu Nezavisne pozivajući se na informacije iz Odjeljenja za inspekcijske poslove.

Prema urađenim analizama, uzorci vode uzeti sa plaža Abacija, Sitari i Slap su mikrobiološki ispravni, odnosno voda nije zagađena i za kupanje nema opasnosti.

Prema riječima Slaviše Sandića, načelnika ovog odjeljenja, Zdravstvena inspekcija je 27. juna uzela uzorke vode na pet mjesta na rijeci Vrbas i dva na Vrbanji, a radi ispitivanja mikrobiološke ispravnosti.

Dodaje kako će na plažama gdje je utvrđeno da voda nije za kupanje biti postavljene table kojima će građani biti obaviješteni i upozoreni da se ne kupaju na tim lokacijama.

Sandić kaže da, iako je analiza pokazala da je voda na nekoliko kupališta neispravna, to nije razlog za preveliku zabrinutost i paniku.

"To je nešto što se mijenja i ako u narednom periodu bude više padavina, rezultati se za 15 dana mogu preokrenuti i biti sasvim drugačiji", kazao je on i ocijenio kako je nizak vodostaj rijeka jedan od najvećih faktora za loše rezultate analize.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije