'Zabraniti promet motornih vozila Ferhadijom!'

Radiosarajevo.ba
'Zabraniti promet motornih vozila Ferhadijom!'


Vijećnici Naše stranke Stari Grad na 7.sjednici Opštinskog Vijeća Stari Grad podnijeli su inicijativu da se zabrani saobraćaj motornim vozilima na području užeg jezgra Općine Stari Grad, što prvenstveno podrazumijeva ulice Ferhadija, Sarači, Baščaršijski trg, Trg Fra Grge Martića i okolne ulice koje predstavljaju pješačke zone.

“Nekoliko je osnovnih razloga za ovu inicijativu. Osim omogućavanja građanima i turistima da se normalno i nesmetano kreću po Baščaršiji, moramo zaštititi investicije Općine Stari Grad  popločavanja ulica. Također smatramo da će čišća i uređenija Baščaršija pozitivno uticati i na unaprijeđenje sveukupnog imidža cijelog lokaliteta, grada Sarajeva.

Jasno nam je da pojedine ulice u najužem jezgru općine predstavljaju servisno – pješačke zone, ali to ni u kojem slučaju ne znači  da su one zone na kojima mogu servisirati teška motorna vozila koja kontinuirano ugrožavaju, kako općinske investicije, tako i nesmetano kretanje građana. Naš prijedlog je da se dostava vrši električnim vozilima, kolicima ili da se organiziranje posebna služba za dostavu”, izjavio je vijećnik Naše stranke Vibor Handžić.

S obzirom da je inicijativa naišla na podršku drugih vijećnika i općinskog načelnika, očekuje se od opštinskih organa da predloženu inicijativu proslijede nadležnim organima u ovom slučaju Kantonalnom Ministrarstvu prometa i komunikacija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije