Zabrana roštiljanja na Vrelu Bosne

Radiosarajevo.ba
Zabrana roštiljanja na Vrelu Bosne


Upotreba otvorenog plamena u zaštićenim područjima bit će striktno zabranjena za vrijeme prvomajskih praznika. Posjetioci će moći koristiti jedino roštilj s istignutim nogarama na Bijambarama i Skakavcu, dok je na Vrelu Bosne roštiljanje potpuno zabranjeno, piše Avaz.ba.

Apeluje se na građane da u slučaju nekontroliranog širenja vatre, odmah obavijeste vatrogasce na broj 123 ili Kantonalni operativni centar Civilne zaštite na telefon 121.

Osman Delić, direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, svaki posjetilac koji bude želio paliti roštilj obavezan je prijaviti se nadzorniku te mora imati kanister s vodom.

"Svi koji pale roštilj bit će legitimisani, dobit će kese za otpad, a nakon gašenja roštilja dužni su pokupiti izgorjeli ugalj. Nema loženja vatre na zemlji, već samo na travi. U toku praznika inspekcijski nadzor na izletištima bit će pojačan, a na terenu će biti raspoređeni svi naši radnici", kazao je Delić za Avaz.

Građane koji izazovu požar očekuju visoke novčane kazne.

"Ako usljed paljenja vatre ili roštiljanja dođe do požara koji bi uzrokovao veću materijalnu štetu i doveo u opasnost ljudske živote, za one koji su ga izazvali zakonom je predviđena visoka novčana kazna, kao i krivična odgovornost", pojasnio je Sifet Čengić iz Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije