Zaboravljeni rekord: Filip Andronik skupljao omote i pakovanja od humanitarne pomoći (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Zaboravljeni rekord: Filip Andronik skupljao omote i pakovanja od humanitarne pomoći (FOTO)

U kolekciji rekorda koje su oborili Bosanci i Hercegovci izostavili smo jedan, na šta nam je pažnju skrenuo jedan naš čitatelj.

VEZANA VIJEST: 
Koje Guinessove rekorde su obarali Bosanci i Hercegovci: Džezva, čorba, ples, ljubljenje, gol...

Osoba u pitanju je Filip Andronik, danas poznati bh. crtač stripa.koji svake godine organizuje izložbu stripa.

On je 1996. godine je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda skupljajući omote u kojima se nalazila hrana koja je stizala u opkoljeno Sarajevo za vrijeme rata. Tinejdžer koji je rat proveo na Dobrinji pomno je čuvao svaku konzervu, papirni omot, kesicu i etiketu u kojoj je stizala pomoć sa najrazličitijih strana.

VEZANA VIJEST: 
Filip Andronik: Ambalaže iz humanitarne pomoći

"Ideja o kolekciji je započela kao vid očuvanja uspomene na nešto što je u Jugoslaviji bilo bez presedana čudno - humanitarna pomoć. Da, tada smo se svi tome smijali misleći "ma daj, u ponedjeljak je sve po starom" i baš zbog toga sam sačuvao tu konzervu. No ta krizna situacija nije prestala u ponedjeljak, usljedile su nove konzerve i uskoro smo konzumirali stvari koje nikada prije nisu postojale u Jugoslaviji. A to je bio odličan povod da se svi ti omoti sačuvaju", rekao je Filip.

U fotogaleriji pogledajte Filipovu jedinstvenu kolekciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije