Za uređenje i čišćenje korita Miljacke 2,5 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Za uređenje i čišćenje korita Miljacke 2,5 miliona KM


Sporazumi o sufinansiranju realizacije Projekta uređenja riječnih korita i Projekta uređenja i čišćenja regulisanog korita rijeka Miljacke u okviru Programa provođenja mjera korištenja i uređenja poljoprivrednog zemljišta u indudacionim području, potpisani su danas su u Kantonu Sarajevo.

U ime Vlade KS  sporazum je potpisao ministar privrede Emir Hrenovica, a  njemu su se pridružili načelnici sarajevskih općina Ilidža i Hadžići Senaid Memić i Hamdo Ejubović, te ovlašteni predstavnici Grada Sarajeva i općina Ilijaš, Novi Grad, Stari Grad, Trnovo i Vogošća.

Vrijednost potpisanih sporazuma iznosi 2,5 miliona KM i ova namjenska sredstva prikupljena od vodne naknade udružena sa sredstvima lokalnih zajednica će biti utrošena za regulisanje riječnih vodotoka druge kategorije u Kantonu Sarajevo kao i za zaštitu poljoprivrednih površina koja su prva na udaru poplava, a koja su svojim hemijskim i fizičkim svojstvima posebno pogodna za tu namjenu.

"Ovo je naša stalna zajednička obaveza pogotovo kada smo svjedoci čestih plavljena i izlijevanja rijeka iz korita širom Evrope. Zajedno sa općinama možemo korisno iskoristiti ova sredstva, urediti i pročistiti vodne tokove i sačuvati poljoprivredno zemljiše. Rješavanje imovinsko pravnih odnosa  na tim područjima je posebno pitanje koje treba paralelno rješavati, a naša saradnja sa lokalnom zajednicom nastaviće se i u drugim oblastima i na drugim projektima", naglasio je ministar Hrenovica, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije