Za Stub srama prikupljeno 16.744 komada cipela

Radiosarajevo.ba
Za Stub srama prikupljeno 16.744 komada cipela

Prikupljanje 8.372 para starih cipele koje će biti sastavni dio skulpture Stub srama u Potočarima je završeno. Prikupljeno je 16.744 komada cipela, a prikupljanje je počelo 25. maja, u svim gradovima Bosne i Hercegovine, ali i u inostranstvu.

Cilj skulpture koja će biti istaknuta na vidnom mjestu u Potočarima kod Srebrenice jeste podsjećati na ulogu UN-a u srebreničkom genocidu, a inicijator i voditelj cijelog projekta je Društvo za ugrožene narode.

„Cipele su donirale mnoge poznate ličnosti iz svijeta i BiH, sve generacije, nacije i slojevi stanovništva. Imamo cipele i logoraša iz Dretelja, poginulih iz Sarajeva i drugih gradova, interes i podrška javnosti su veliki“, rekla je Belma Zulčić, generalna tajnica Društva za ugrožene narode, bosanskohercegovačka sekcija, prenosi Fena.

Druga faza projekta počinje 10. i 11. jula, kada će sve prikupljene cipele biti izložene u centru Berlina, kao asocijacija na cipele bez vlasnika. U septembru se instalacija postavlja u Haagu i drugim centrima svjetske moći.

Od maja 2011. godine počinje izgradnja Stuba srama u Potočarima iznad mezarja. Slova UN imat će dimenzije 8,372 m x 6,2 x 1,4m. Inicijativu je pokrenuo Centar za političku ljepotu, koji okuplja mlade umjetnike iz Berlina, a realizator je Društvo za ugrožene narode sa svojim sekcijama širom svijeta.

Sutra završava prikupljanje starih cipela za "Stub srama"
Kampanja " Ujedinjeni protiv zaborava" dobila veliku podršku
Vanja Lisac i Nermin Tulić: Cipele za stub srama

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije