Za poboljšanje uslova rada obrazovnih institucija HNK-a 76 000 KM

Radiosarajevo.ba
Za poboljšanje uslova rada obrazovnih institucija HNK-a 76 000 KM

Federalno ministarstvo obrazovanja iz ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH osiguralo 76 142 marke za realizaciju tri projekta na području Hercegovačkog kantona koji se odnosi na poboljšanje uslova rada odgojno-obrazovnih institucija.

Ugovor o sufinansiranju kapitalnih projekata iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja na području HNK-a.danas su potpisali federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Zlatko Hadžiomerović.

Od navedenih sredstava Osnovnoj školi "Čelebići" Konjic dodijeljeno je 26 870 maraka za zamjenu dotrajale stolarije, Osnovnoj školi "Ilija Jakovljević" Mostar 24 572 marke za prenamjenu atrija u prostor za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture i Prvoj osnovnoj školi Stolac 24 700 maraka za sanaciju školske zgrade.

Ministar Mašić kazao je kako se projekt sufinansiranja/finansiranja kapitalih projekata iz oblasti obrazovanja ove godine po prvi put implementira u svih deset kantona FBiH te naglasio da je resorno federalno ministarstvo s ciljem poboljšanja uslova rada, osiguralo finansijsku podršku za ukupno 30 odgojno-obrazovnih ustanova u iznosu od 850 000 maraka.

Pojasnio je kako prošle godine dva kantona u FBiH nisu iskazala interes da budu dio ovog projekta i da dobiju sredstva za škole, i to Zapadnohercegovački i Hercegbosanski kanton, te dodao kako ove godine, osim u ovom projektu, svih deset kantona učestvuje i u projektu nabavke i dodjele besplatnih udžbenika za djecu koja su u stanju socijalne potrebe.

Ministar Mašić istakao je kako su se i Federalno i Kantonalno ministarstvo obrazovanja potrudili da sredstva s kojima raspolažu budu distribuirana na područje cijelog kantona te da budu dodijeljena onima kojima su najpotrebnija.

Ministar Hadžiomerović naglasio je kako je Federalno ministarstvo obrazovanja prošle godine pomoglo u izgradnji osnovne škole u mostarskom naselju Zalik te da se nada kako će pomoći i u izgradnji osnovne škole u Gnojnicama.

On je istakao kako ova donacija, s obzirom na manjak novca u kantonalnom budžetu, ima veliki značaj za Hercegovačko-neretvanski kanton.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije