Za ne daj Bože: Šta vam je potrebno za prijevoz umrle osobe nazad u BiH

Radiosarajevo.ba
Za ne daj Bože: Šta vam je potrebno za prijevoz umrle osobe nazad u BiH

Porodica je pokojnika stavila na zadnje sjedište Golfa. Na glavu su mu stavili šešir i naočale, a onda su ga bez mnogo muke kao živog prevezli preko granice. Bez problema su prošli pokraj dvije granične kontrole, a da niko ništa nije posumnjao. 

Piše: Sanja Šabanadžović, Radiosarajevo.ba

Zvuči kao scena iz filma. No, ovo je navodno istinit događaj koji se 2012. godine naveliko i naširoko prepričavao u Grudama.

Šta bh. građani smiju prenijeti preko granice u Hrvatsku?

Grude: Mrtvaca prevezli preko granice kao živog

U Budvi se utopio državljanin BiH

Da li je to istina, sada bitno nije. Ono što moramo znati jeste - šta učiniti ako vas zadesi tragedija i osobu koja je preminula van granica naše zemlje morate vratiti u BiH. 

Koji su to dokumenti potrebni u slučaju smrti nekog člana porodice van BiH?

Nebojša Regoje, ministar - savjetnik, načelnik Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva za vanjske poslove BiH pojasnio nam je koji su to dokumenti potrebni za prijenos posmrtnih ostataka državljanina BiH.

Prvo trebate znati da dokument - sprovodnicu za prijenos posmrtnih ostataka državljanina BiH, odnosno stranog državljanina kojeg porodica želi sahraniti u BiH, izdaje nadležno diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH u državi gdje je smrt nastupila.

Uz zahtjev za izdavanje sprovodnice, član porodice, odnosno lice koje isti ovlasti, dužan je priložiti sljedeću dokumentaciju:

1. kopiju putne isprave odnosno drugog identifikacionog dokumenta

2. dokaz o uzroku smrti (nalaz ljekara) s ovjerenim prevodom ukoliko nije ispisan na latinskom, engleskom ili njemačkom jeziku,

3. izvod iz matične knjige umrlih inostranog organa

4. dokaz o rezervaciji ukopnog-grobnog mjesta u BiH

Ukoliko se utvrdi da je umrlo lice bilo državljanin BiH, da nije umrlo od zarazne bolesti i da je smrt nedavno nastupila (da se ne radi o ekshumaciji), sprovodnica se izdaje istog dana.

Ukoliko se radi o stranom državljaninu, odnosno licu za koje nije moguće nesporno utvrditi državljanstvo BiH, licu koje je umrlo od zarazne bolesti, odnosno ekshumaciji, zatražit će se saglasnost nadležnih organa BiH (u Federaciji BiH - Federalno ministarstvo za unutrašnje poslove i Federalno ministarstvo za zdravstvo, u Republici Srpskoj - Ministarstvo za zdravlje i socijalnu zaštitu RS-a) i sprovodnica se izdaje tek nakon primitka iste.

Već u prvih sedam mjeseci 2015. godine evidentirana su 1.954 prijenosa posmrtnih ostataka preko državne granice Bosne i Hercegovine, saznajemo od Sanele Dujković, glasnogovornice Granične policije BiH.

Tokom 2014. godine taj broj je iznosio 3.028 prijenosa, a u 2013. godini 2.690 prijenosa posmrtnih ostataka preko državne granice BiH.

Kada skupite sve dokumente, ono što morate pokazati na granici jeste upravo ta sprovodnica (u skladu s članom 35. Pravilnika o načinu obavljanja graničnih provjera i unosa podataka u putne isprave). 

Postoje i brojne privatne firme koje se bave prevozom umrlih osoba, a neke od njih naplaćuju jednu konvertibilnu marku po pređenom kilometru, te osiguravajuće kuće koje će prema vašem putničkom osiguranju opravdati troškove i do hiljadu KM, u slučaju smrti osiguranika.

Nažalost, tragedije se dešavaju, stoga je bitno znati kome se obratiti za pomoć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije