Za naučnike i kulturnjake: Vijeće ministara podržava povećanje učešća BiH u projektima

Radiosarajevo.ba
Za naučnike i kulturnjake: Vijeće ministara podržava povećanje učešća BiH u projektima

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas na sjednici pojedinačne informacije o učešću Bosne i Hercegovine u okvirnom programu Evropske komisije za istraživanje i razvoj - Horizont 2020 te Kreativna Evropa, s prijedlozima aktivnosti s ciljem povećanja uspješnosti, i zadužilo Ministarstvo za civilne poslove za njihovo provođenje. 

Za članstvo u programu Kreativna Evropa Bosna i Hercegovina godišnje uplaćuje iznos od 205.000 eura, s tim da je 90 posto članarine iz IPA sredstava, a deset posto iz budžeta BiH, dok su subjekti iz BiH u 2014. godini iz programa Kreativna Evropa povukli 2,5 puta više novca u iznosu od 520.150,00 eura. 

S ciljem povećanja povlačenja sredstava i poboljšanja uspješnosti projekata u programu Evropske unije Kreativna Evropa, a na bazi iskustava drugih zemalja, u Bosni i Hercegovini uspostavljen je Koordinacijski desk za program Evropske unije Kreativna Evropa za period 2015. – 2017. godine. 

Ovaj desk, poštujući nadležnosti u BiH, ima obavezu da sarađuje s deskovima uspostavljenim na nižim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. 

Uz promociju programa Kreativna Evropa, ovaj desk će pomagati kulturnim i kreativnim sektorima u vezi s ovim programom i davati informacije o različitim načinima pomoći koja im je dostupna putem ovog programa Evropske unije te stimulirati prekograničnu saradnju između profesionalaca, institucionalnih platformi i mreža u kulturnim i kreativnim sektorima. 

Ministarstvo za civilne poslove radi poboljšanja uspješnosti učešća BiH u Okvirnom programu Evropske unije Horizont 2020 nastavit će kontinuiranu saradnju s Direkcijom za evropske integracije BiH i Delegacijom Evropske unije u BiH, posebno u dijelu koji se odnosi na osiguranje sredstava potrebnih za plaćanje kontribucije za članstvo u ovom programu. 

Prema podacima Ministarstva za civilne poslove, šest institucija iz BiH uspjelo je povući 577.507,00 eura iz ovog programa do kraja 2014. godine, dok je na ime članstva u prošloj godini uplaćeno 1,4 miliona eura, s tim da je 90 posto članarine iz IPA sredstava, a deset posto iz budžeta BiH. 

Na sjednici je naglašena potreba dodatne edukacije kako bi istraživačka i akademska zajednica u BiH iz ovog fonda povukla više novca, jer ukupni budžet ovog programa iznosi 79,5 milijardi eura. 

Stoga je Ministarstvo za civilne poslove uspostavilo sistem državnih kontakt-tačaka (National Contact Point), koji čine nacionalni koordinator i kontakt-osobe za tematske prioriteta Horizonta koji na volonterskoj osnovi rade na pripremama projekata i njihovoj implementaciji. 

Pristupanjem Bosne i Hercegovine Horizontu 2020, istraživačkoj i akademskoj zajednici iz BiH otvorene su brojne mogućnosti, među kojima su puno učešće u svim horizontalnim i vertikalnim aktivnostima unutar Programa, uključujući i Združeni istraživački centar (JRC) i Marie Curie akcije (Program mobilnosti istraživača), saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije