Za naplatu komunalnih dugova koriste zaštitare?

Radiosarajevo.ba
Za naplatu komunalnih dugova koriste zaštitare?

Na vrata neurednih platiša komunalnih usluga u Zavidovićima, zaduženi za prinudnu mjeru isključivanja sa vodovodne mreže iz komunalnog preduzeća "Radnik“ odnedavno dolaze u pratnji zaštitara. Nakon prvog šoka zbog pojave „crnokošuljaša“, kako zaštitare nazivaju, građani su oštro reagirali tražeći objašnjenje za njihov angažman.

Poslovi zaštite ljudi i imovine, prema važećim propisima o zaštitarskim agencijama, ne podrazumijevaju ulične patrole niti asistiranje organima u izvršenju rješenja, a da se i ne govori o nepotrebnoj demonstriranje sile, čega je po tvrdnjama građana bilo. U upravi komunalnog preduzeća „Radnik“ smatraju da su angažman zaštitara, kao i prinudu mjera isključivanja s vodovodne mreže isprovocirale neuredne platiše.

Mjere jesu nepopularne, ali su, kaže Zijad Džaferović, direktor JKP „Radnik“ Zavidovići, jedini način za utjerivanje duga i osiguravanje funkcije javnog preduzeća. "Ima domaćinstava čija dugovanja prelaze i cifru 1.500 do 2.000 maraka. U posljednjem krugu tih isključenja u mjesecu junu bez zaštitarske kuće bilo je fizičkih nastraja hladnim oružjem na radnike ovog preduzeća, na inkasante prilikom obavljanja redovne radne aktivnosti i ja kao direktor preduzeća u skladu sa svojim ovlastima i obavezama o zaštiti uposlenika na radnom mjestu morao sam poduzeti odgovarajuće mjere", kaže Džaferović.

Dužnicima je, navodi direktor, ostavljeno dovoljno vremena da s ovim preduzećem dogovore način namirenja duga, a komunlaci i zaštirati nisu otišli nikome ko plaća svoje račune.

Nakon domaćinstava, utjerivanje dugova slijedi i u preduzećima, međutim, mjeru isključenja s vodovne mreže, posebno ne uz angažman zaštitara, uprava „Radnika“ neće primijeniti i u slučaju najvećeg zavidovićkog dužnika - IP „Krivaje“. Zbog milionskih dugovanja tog preduzeća podnijeli su tužbe protiv uprave, ali i vlasnika preduzeća - Federalne vlade.

rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije