Za dječaka Hajru Mušića operacija je jedina nada

Radiosarajevo.ba
Za dječaka Hajru Mušića operacija je jedina nada
Foto: Nezavisne novine / Dječak Hajro Mušić

Kako bi se omogućilo da se obavi operacija sedmogodišnjeg dječaka Hajre Mušića iz Sanskog Mosta, koji od rođenja ima teški deformitet kičme, organizovana je humanitarna akcija koja je još u toku.

Prema riječima Ermina Karića, jednog od organizatora akcije, nedavno se ukazala iznenadna mogućnost da se pomogne ovom mališanu i omogući normalno djetinjstvo.

Sve je počelo zahvaljujući medicinskim radnicima iz Sanskog Mosta koji su zaposleni na jednoj klinici u Minhenu. Poslali smo liječničke nalaze i tamo su procijenili kako bi mogli pomoći mališanu”, kaže Karić, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Dodaje kako bi se operacijom omogućila ugradnja dijela vještačke kičme i kukova. Ukoliko operativni zahvat i rehabilitacija budu uspješni, dječak bi mogao prohodati.

On je naveo da predračun za operaciju iznosi 31.000 eura, a tokom dosadašnje humanitarne akcije prikupljen je značajan iznos.

Inače, dječak je rođen s teškim deformitetom kičme zbog čega nikad nije prohodao, a ne pohađa ni školu.

Njegovi roditelji Meksudin i Zlatija Mušić kažu kako to nije moguće jer mališan zahtijeva intenzivnu i cjelodnevnu brigu i zaštitu. Porodica Mušić je iz sela Modra, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, ali već godinama žive u alternativnom smještaju u jednoj zgradi u mjestu Fajtovci.

Supružnici imaju još dvoje djece, 15-godišnjeg dječaka i šestogodišnju djevojčicu, a porodica preživljava od skromne mjesečne invalidnine koja stiže na ime njihovog mališana.

“Tokom trudnoće nije bilo nikakvih problema, sve je bilo u redu, ali se situacija iskomplikovala tokom poroda pa je Hajro rođen s deformisanom kičmom. Odmah je upućen u Klinički centar Sarajevo, gdje je proveo dva mjeseca, a posljednjih sedam godina neprestano smo po zdravstvenim ustanovama”, kaže mališanova majka. Roditelji ga dva puta sedmično vode u Dom zdravlja u Sanskom Mostu, gdje se podvrgava fizio-tretmanima.

I pored životnih nedaća koje su ga zadesile, Hajro je, kažu otac i majka, živahan dječak.

Nikada nije stao na noge, ali je pun volje za životom. Neumoran je u igri, neprestano puže i istražuje po kući, jednostavno sve ga zanima”, kažu roditelji. Svi koji žele pomoći malom Hajri i omogućiti njegovu operaciju mogu to učiniti uplatom novčanih sredstava na žiro račun: 199-044-60564037-45 kod Sparkasse banke ili više informacija mogu dobiti na broj telefona 064/41-39-125.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije